Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 54 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54

1.1.3.3. Yüzyılın Beyin Cerrahı Mahmut Gazi Yaşargil’in Çalışmaları

* 1944-1945: Yaşargil, tıp eğitimine Almanya Naumburg (Naumburg) bölge hastanesinde temel hemşirelik eğitimi alarak başladı. Tıbbi, cerrahi ve hasta bakımı deneyimlerini burada edindi. Ardından Sc- hiller (Şiller) Üniversitesinde tıp eğitimine başladı.
* 1945-1953: İkinci Dünya Savaşı’nın etkileri yüzünden 1945’te Almanya’dan ayrılarak İsviçre’deki Basel (Bazel) Üniversitesi’ne girdi. Burada, kurbağanın beyni üzerinde yaptığı çalışmayla ilk mikro cerrahi deneyimini yaşamıştır. 1950’de Basel Üniversite- si’nde doktora eğitiminin yanı sıra nöropsikiyatri, dâhiliye ve genel cerrahi asistanlığı yaptı. 1953’te Zürih’te, Prof. Dr. Hugo Krayenbühl’ün (Hügo Krayenböhl) yanında, beyin cerrahisi çalışmalarına başladı.
*1953-1954 yılları arasında çalışmalarını beyin damarları ve anji- yografisi üzerinde yoğunlaştırdı. Bir tümör yüzünden omurgası harap olmuş bir hastada telesko- pik vida kullandı ve bu yöntemin ilk uygulayıcısı oldu. O zamanın imkânlarıyla hastanenin mekanik ustası tarafından yapılan vidayı, hastanın omurgasına yerleştirerek omurgayı sabitlemiş ve bu işlemin ardından hasta iki ay sonra sağlığına kavuşmuştur.
* 1957’de, istemsiz hareketlerin tedavisine yönelik stereotaktik işlem tekniği ve teknolojisini, Zü- rih’ te uygulamaya koymuştur.
* 1958’de Paris’e giderek epilepsi hastalarına yönelik stereo- taktik tanı ve tedavi yöntemlerini gözlemlemiştir. *
* 1965-1967: Burlington’da (Börlingtın) ameliyat mikrosko bunu ve mikro aletleri kullanmayı, temel mikro diseksiyon ve mikro vasküler deneysel çalışma tekniklerini öğrendi. 1966’da beyin damarlarının yapısını ve işleyişini köpekler üzerinde yaptığı çalışmalarla inceledi. Mikro cerrahiyi nöroşirürjide (beyin cerrahisinde) uygulayarak, çok zor ve hassas bölgelerdeki tümörlerin alınabileceğini kanıtladı. 30 Ekim 1967’de cerrahi mikroskop kullanarak ilk beyin bypass (baypas) ameliyatını yaptı. Cerrahi alanına yüzer mikroskop ve anji- yografi ekipmanlarını kazandırdı.
* Yaşargil, kendini bütünüyle, hastalarının iyileşmesine adamıştır. İçtenlikle ve sebatla her bir hastasını tedavi etmeye uğraşmış ve hastayı fiziksel ve ruhsal bir bütün olarak görüp ona göre davranmıştır. Yaşargil, hastaya yardım edebilmek için elinden gelenin en iyisini sunmaya çalışan örnek bir hekimdir.
* 1973’te profesör unvanı kazandı ve Zürih Üniversitesi Nöroşirurji Bölümü başkanlığına getirildi. “Prof. Yaşargil’in Zürich’te çalıştığı süre boyunca dünyanın her yerinden derdine çare arayan hastaların ve bilgilerini arttırmak isteyen konuk hekimlerin akınına uğrayan Zürich Üniversite Hastanesi, nöroşirurjinin merkezi olmuştur.” Prof. Anton Valavanis (Enton Valavanis)
* Tıp Fakültesi Başkanı Har- ry Ward (Heri Vart), dünyaca ünlü profesörümüzden şöyle bahsetmiştir: “Gazi Yaşargil, mükemmel olmanın somut durumudur. Nörocerrahiye katkılarıyla herkesin ötesinde bir doktor olarak kendini kanıtlamıştır. Nörocerrahi ve mikro-nörocerrahide çığır açmıştır.”
* 1999-2002: Dünyaca ünlü
Neurosurgery (Nörosörcırı) adlı bilim dergisi tarafından “Yüzyılın Adamı” seçilen Türk beyin cerrahı Prof. Gazi Yaşargil’in adı 2002 yılında bir bilim kürsüsüne verildi. ABD’de ilk kez saygın bir üniversitenin bilim kürsüsü bir Türk’ün adını taşımaktadır. “M. Gazi Yaşargil, resmini ve ismini görmekten duyduğumuz, ölçülmez sevinç ve gururu bize yaşattığınız için size pek çok teşekkürler. Milletimiz sizinle övünmektedir.” Süleyman Demirel
* “Binlerce kişinin yaşamını kurtardınız, dünyanın dört bir yanındaki insanlara umut verdiniz, yardım elinizi uzattınız. Cerrahi teknoloji ve araçları alanındaki gerçekleştirdiğiniz büyük ilerlemeler nöröşirürjide yepyeni bir çığır açtı.” ABD eski Başkanı Bill Clinton (Bil Klintın)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!