Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 59 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59

Göz Kusurları

Doğuştan gelen veya sonradan çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bazı göz kusurları, görüntünün retina üzerine tam düşmesini engeller. Bu durumda net görüntü sağlanamaz. Miyopi, göz küresinin önden arkaya doğru çapının uzun olması veya göz merceğinin normalden daha şişkin olması durumunda ortaya çıkan göz kusurudur. Görüntü, retinanın önüne düştüğü için uzak nesneler net görülemez. Bu görme kusuru, kalın kenarlı merceklerle düzeltilebilir [Görsel 1.33 (a)].

Hipermetropi, göz küresi çapının normalden kısa olması veya göz merceğinin normalden ince olması nedeniyle görüntünün retinanın arkasına düşmesi durumudur. Yakını iyi görememe sorunu olan hipermetropi, ince kenarlı merceklerle düzeltilebilir [Görsel 1.33 (b)].
Astigmatizm, kornea veya göz merceğindeki şekil bozuklukları sonucunda ışık farklı açılarda kırılır ve retina üzerine dağınık düşer. Retina üzerine dağınık düşen ışınlar nedeniyle net görüntü oluşmaz. Bu göz kusuru, iç içe geçmiş farklı kırma indisine sahip iki mercekten oluşan silindirik mercekle düzeltilebilir [Görsel 1.33 (c)].

Presbitlik, yaşlanmaya bağlı olarak mercek esnekliğinin yitirilmesi sonucu ışığın az kırılması ile oluşan göz hastalığıdır. Görüntü retinanın arkasına düşer. İnce kenarlı mercek kullanılarak düzeltilir. Bu göz kusurunda, yakını net görememe problemi yaşanır.

Glokom (Göz tansiyonu), göz içi basıncının görme sinirini tahrip edecek boyutlara yükselmesiyle meydana gelen görme kaybı hastalığıdır. Normalde gözde göz sıvısı devamlı olarak üretilir ve dengeli bir şekilde sıvının fazlası göz kanalları aracılığıyla atılır. Böylece göz içi sıvı basıncı normal sınırlar içinde tutulur. Göz sıvısının boşaltılmasını sağlayan kanallarda bir tıkanıklık meydana gelirse gözün iç basıncı artar. Glokom tedavi edilemezse görme kayıplarına neden olur.

İbn Heysem; gözün yapısını, görmenin nasıl gerçekleştiğini, görme bozukluklarının nedenlerini bugünkü bilgilere çok yakın biçimde açıklamıştır. Görme olayının fiziksel ve cisimlerden göze ulaşan ışınlar yardımıyla oluştuğunu matematiksel ispatlarla ortaya koymuştur.

Araştıralım-Paylaşalım

Renk körlüğü, miyopi, hipermetropi, astigmatizm gibi göz rahatsızlıkları olan bir insanın sosyal hayatı nasıl etkilenir? Bu konuda bir röportaj gerçekleştirip, çıkarımlarınızı sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Renk körlüğü, miyopi, hipermetropi, astigmatizm gibi göz rahatsızlıkları olan insanların sosyal hayatlarını nasıl etkilediğini öğrenmek için bir röportaj gerçekleştirdim. Röportajda, 25 yaşındaki bir arkadaşımla konuştum ve deneyimlerini paylaşmasını istedim. İşte çıkarımlarım:

Arkadaşımın renk körlüğü vardı ve sosyal hayatını etkilediğini söyledi. Renk körlüğü olan insanlar, özellikle iş yerinde veya okulda, renk kodlu şeyleri ayırt etmekte zorlanabilirler. Örneğin, iş yerinde belirli dosyalar veya belgeler renk kodlu olabilir ve renk körlüğü olan bir kişi bu renk kodlarını ayırt etmede zorluk çekebilir. Benzer şekilde, okulda, öğrencilerin kullandığı belirli renkli kalemler ve diğer malzemeler renk kodlu olabilir ve bu da bir renk körlüğü olan öğrencinin not almasını veya çalışmasını zorlaştırabilir.

Miyopi, hipermetropi ve astigmatizm gibi göz rahatsızlıkları olan insanların da sosyal hayatlarını etkilediği görüldü. Örneğin, miyop olan bir insan, uzaktaki nesneleri net görmekte zorlanabilir. Bu, tiyatro, sinema ve spor etkinlikleri gibi sosyal etkinlikleri zorlaştırabilir. Benzer şekilde, hipermetropi olan bir insan, yakındaki nesneleri net görmekte zorlanabilir ve bu da okuma, yazma ve benzeri etkinlikleri zorlaştırabilir. Astigmatizm olan bir insanın da hem yakın hem de uzak nesneleri bulanık görmesi mümkündür.

Röportajımızda arkadaşım, göz rahatsızlıklarının sosyal hayatı nasıl etkilediği konusunda bazı önerilerde bulundu. Örneğin, renk körlüğü olan insanlar için belirli gözlükler ve lensler mevcuttur ve bu, renk kodlu şeyleri ayırt etmelerini kolaylaştırabilir. Miyop ve hipermetropi gibi diğer göz rahatsızlıkları olan insanlar için de gözlükler ve lensler mevcuttur ve bu, uzaktaki veya yakındaki nesneleri net görmelerini kolaylaştırabilir.

Sonuç olarak, göz rahatsızlıkları, insanların sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak, gözlükler ve lensler gibi tedaviler, bu insanların hayatlarını kolaylaştırabilir ve normal bir sosyal hayat sürmelerine yardımcı olabilir.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!