Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 63 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63

Ampullaların içinde tüy hücreleri (almaç) vardır. Etrafında endolenf sıvısı bulunur. Vücut hareketlendiğinde endolenf sıvısı da hareketlenir ve tüy hücrelerini büker. Bu bükülmeler impuls oluşturur. Tulumcuk ve kesecik ise yerçekimine ya da doğrusal harekete göre uyarılır ve beyinciği durumdan haberdar eder. Kesecik ve tulumcuğun içinde otolit adı verilen, kalsiyum karbonattan yapılmış kristaller bulunur. Baş; sağ- sol ya da yukarı-aşağı yönde hareket ettiğinde otolit taşları da hareketlenir. Otolit taşları, hareketlendiği yöndeki tüy hücrelerinin tüylerini bükerek impuls oluşumunu başlatır. Bu impulslar, denge merkezi olan beyinciğe iletilerek vücudun durumu ve konumu ayarlanır, refleks mekanizmaları devreye girer. Aynı zamanda otolitler hızlanma durumunu da impulsa çevirir (Görsel 1.37).

Denge Kaybı, İşitme Kaybı

Kulağımız hem işitme hem de dengeden sorumlu olduğu için kulak sağlığının bozulması sonucu işitme ve dengeye bağlı olarak farklı hastalıklar meydana gelir. Denge bozukluklarından biri vertigo hastalığıdır. Vertigo hastalığının belirtileri sersemleme, baş dönmesi, kusma, göz kararması, gözlerini açamama gibi denge duygusunun kaybolmasıdır. Vertigo, migren, multiple skleroz (MS), otoimmun iç kulak hastalığı, beyin damar hastalıkları, iç kulağı etkileyen soğuk ve travma gibi durumlar, bazı antibiyotik türlerinin kullanılması, iç kulakta bulunan ve dengeden sorumlu olan sıvılardaki basıncın mikrobiyotik oluşumlar nedeniyle artması gibi beyinden veya kulaktan kaynaklanan sebeplerle gelişebilir. Hastanın kulak-burun-boğaz, nöroloji, dâhiliye, fizik ve tedavi alanlarında geçirdiği hastalıkların varlığı tespit edilerek hastaya özgü tedaviler uygulanmaktadır.

Kulak hassas bir organdır. Mikroplara ve mekanik etkilere karşı çok duyarlıdır. Orta kulak iltihabı, kulak zarı sertleşmesi, yüksek şiddetteki sese maruz kalma veya yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan işitme kayıplarının nedeni, tam olarak belirlenmeli ve uygun tedavi yöntemi seçilmelidir.

Araştıralım-Paylaşalım

İşitme rahatsızlıklarının tedavisiyle ilgili teknolojik gelişmeleri araştırıp sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız. Çevrenizde işitme sorunu yaşayan insanlara bulduğunuz sonuçları kullanarak nasıl yardımcı olabileceğinizle ilgili proje üretiniz. Projenizi işitme engelliler yararına, okulunuzda paylaşınız.

  • Cevap:

İşitme rahatsızlıklarının tedavisi için birçok teknolojik gelişme mevcuttur. Bunlardan bazıları şunlardır:

İşitme cihazları: İşitme cihazları, işitme kaybı olan kişilerin işitme duyularını desteklemek için kullanılır. İşitme cihazları, dış kulakta veya kulak kanalında kullanılan cihazlar, orta kulağa takılan implantlar ve iç kulağa takılan implantlar gibi farklı tiplerde olabilir.

Koklear implantlar: Koklear implantlar, işitme kaybı olan kişilerin iç kulağa takılan bir cihaz aracılığıyla işitme duyularını geri kazanmalarını sağlar. Bu cihazlar, işitme sinirlerine doğrudan sinyal gönderir.

Osseointegre implantlar: Osseointegre implantlar, işitme kaybı olan kişilerin işitme cihazları takamayacakları durumlarda kullanılır. Bu cihazlar, bir cerrahi prosedürle kafatasına yerleştirilen bir implant aracılığıyla işitme cihazlarına bağlanır.

İşitme eğitimi: İşitme kaybı olan kişiler, işitme eğitimi alarak işitme becerilerini geliştirebilirler. Bu eğitimler, işitme cihazları kullanımı, konuşma terapisi, işitme teknikleri ve işitme becerilerini artırmaya yönelik diğer yöntemleri içerir.

İşitme sorunu yaşayan kişilere yardımcı olmak için, öncelikle onların yaşadığı sorunları anlamak önemlidir. İşitme kaybı olan kişiler, iletişimde zorluk çekebilirler, sosyal izolasyon yaşayabilirler ve iş hayatında sorunlarla karşılaşabilirler. Onlara yardımcı olmak için, işitme cihazı kullanımı veya işitme eğitimine katılmaları konusunda teşvik edilebilirler.

Ayrıca, işitme engellilere yönelik özel projeler geliştirilebilir. Örneğin, işitme engelliler için altyazılı filmler veya televizyon programları yapılabilir. Okulda, işitme engelliler için özel sınıflar veya eğitim programları oluşturulabilir. Ayrıca, işitme engelliler için özel spor programları, etkinlikler veya kulüpler kurulabilir. Bu projeler, işitme engellilerin sosyal hayatlarını ve iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!