Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 64 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64

İyi ve etkili konuşma pek çok sorunun çözümünde ilk basamaktır. Bu nedenle duyma ve konuşma zorluğu çeken kişiler, görme zorluğu çekenlere göre çevre ile iletişim kurmada daha fazla zorlanırlar. İşitme cihazları ve koklear implantlar, işitme sorunlarına karşı yaygın olarak kullanılmaktadır. İşitme cihazları sesin şiddetini arttırır. Koklear implantlar ise sesleri, kodlanmış elektriksel uyarılara çevirerek işitme sinirini uyarır.

İşitme kaybı (sağırlık) insanlarda en sık görülen duyusal kusurdur. Çevresel faktörlerden veya işitme organlarındaki çeşitli bozukluklardan kaynaklanan nedenler sağırlığa sebep olabilir. Sağırlık, genellikle sinirsel sağırlık ve iletim tipi sağırlık olarak ikiye ayrılır. Sinirsel sağırlık; işitme siniri, kohlea veya kulaktan merkezî sinir sistemine giden devrelerde görülen bozukluktan kaynaklanır. İletim tipi sağırlık ise kohleaya sesi ileten fiziksel yapılardaki bozukluğun bir sonucu olarak ortaya çıkar. Her iki tip sağırlık da kalıcı olabilir.

Günlük yaşamdan örnek verilecek olursa fısıltı ile konuşma 20-25 dB, normal şiddette konuşma 55-60 dB, yüksek sesle konuşma 70-75 dB, trafik gürültüsü 90-95 dB, jet motor gürültüsü 120-140 dB düzeyindedir. İnsan kulağı 20-20.000 hertz arasında 0-120 dB şiddet düzeylerindeki sesi algılayabilecek yetenektedir. Bu işitme yeteneği yaş ilerledikçe yüksek frekanslardan başlayarak azalır. ASHA (American Speech and Hearing Association) kriterlerine göre belirlenen işitme kaybı dereceleri şöyledir: 0- 15 dB HL, normal işitme 16-40 dB HL, çok hafif derecede işitme kaybı 41-55 dB HL, hafif derecede işitme kaybı 56-70 dB HL, orta derecede işitme kaybı 71-90 dB HL, ileri derecede işitme kaybı 91 dB HL ve üstü çok ileri derecede işitme kaybı olarak belirlenmiştir.

İşitme bozukluklarının doğasını belirlemek için odyometre kullanılır (Görsel 1.38). Odyometre düşük frekanslardan yüksek frekanslara kadar, saf tonlar üretebilen osilatöre bağlanmış bir kulaklıktır. Kulak sağlığının korunması için kulak temiz tutulmalı ve soğuktan korunmalı, kulağa dıştan gelebilecek darbelere karşı dikkatli olunmalıdır. Yüksek basınçlı ortamlarda ağız hafifçe aralık tutularak kulak zarının basınçtan etkilenmesi önlenmelidir. Ses şiddetinin yüksek olduğu kapalı ve kalabalık ortamlarda uzun süre kalınmamalıdır.

Araştıralım-Paylaşalım

Hem görme hem işitme kaybı yaşayan biriyle sıcak bir bardağı elinizde tutarken koridorda karşılaştığınızda onu nasıl uyarırsınız? Sınıfta tartışınız.

  • Cevap:

Bu durumda, bir kişinin hem görme hem de işitme kaybı yaşadığını varsayarak, elinde sıcak bir bardak olduğunuzu ve koridorda yürürken karşılaştığınızı düşünebiliriz. Bu kişiyi uyarmanın birkaç yolu olabilir:

Yaklaşarak dokunmak: Yavaşça yaklaşarak ve hafifçe dokunarak kişinin varlığını hissetmesini sağlayabilirsiniz. Ardından, ağzınızı kullanarak (belki de vücut dilinizi de kullanarak) sıcak bir şey taşıdığınızı ve onu geçmenin veya durmanın en iyi olduğunu söyleyebilirsiniz.

Yüksek sesle konuşmak: Kişinin işitme kaybı yaşadığı düşünüldüğünde, yüksek sesle konuşarak ve ağzınızı açık bir şekilde kullanarak sesinizi duyurabilirsiniz. Benzer şekilde, el işaretleri veya vücut dilini kullanarak da anlatımınızı daha net hale getirebilirsiniz.

İşaret dili kullanmak: Eğer işaret dili biliyorsanız, bu kişiyle iletişim kurmak için kullanabilirsiniz. Sıcak bir bardak taşıdığınızı belirtmek gibi önemli bilgileri iletebilirsiniz.

Bu durumda, en uygun yöntem, yavaşça yaklaşarak dokunmak ve yüksek sesle konuşmaktır. İşitme kaybı olan kişilere yardımcı olmak için işaret dili öğrenmek de önemli bir adımdır. Okuldaki proje örneği için, işitme engelli öğrencilere yönelik bir farkındalık kampanyası yapılabilir veya işitme kaybı yaşayan öğrenciler için ek yardımcı materyaller sağlanabilir. Bu materyaller, örneğin bir işaret dili sözlüğü, işitme cihazı kullanımı hakkında bilgilendirici broşürler veya işitme kaybı yaşayan öğrencilerle iletişim kurmak için kullanılabilecek kolay ifade edilebilen kelimelerin yer aldığı bir sözlük olabilir. Bu proje, okuldaki farkındalığı artırabilir ve işitme kaybı olan öğrencilerin okulda daha iyi entegre olmasına yardımcı olabilir.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!