Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 87

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 87 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 87

1. Kas lifinde aksiyon potansiyeli başlar ve aksiyon potansiyeli lif boyunca devam eder. Depolarizasyon kas lifinin merkezine ulaştığında sarkoplazmik retikulumdaki kalsiyum iyonlarının aktin ve miyozin iplikleri arasına bırakılmasına neden olur. Kalsiyum, troponin molekülüne bağlanarak aktin üzerindeki tropomiyozin molekülünü etkiler (troponin-tropomiyozin kompleksi) ve aktinin miyozine bağlanma bölgeleri serbest hâle gelir.

2. Miyozinin baş kısmındaki ATP az enzimi ortamdaki ATP’yi parçalayarak açığa çıkan enerjiyle miyozini aktine bağlar. Böylece ak- tin-miyozin kompleksi oluşur. Her bir kasılma sırasında bu döngü birçok kez ve hızlı bir şekilde gerçekleşerek kasın kasılması sağlanır. Kasın tek bir aksiyon potansiyeline bağlı olarak kasılması ve bunu izleyen gevşemesine kasılma periyodu denir. (Grafik 1.1 a-c periyodu) Kaslar, dinlenme hâlindeyken bir miktar kasılı (kas tonusu hâli) hâldedir. Bunu orta beyin kontrol eder. Bu, aynı zamanda latent (sessiz) evredir (Grafik 1.1 x). Kasılma, kaslar kas tonusu durumunda iken başlar (Grafik 1.1 a noktası). Kasılma sırasında grafikteki b noktasına kadar sarkomer boyu kısalır. İki Z çizgisi, miyozin ipliklerinin uçlarına dayanır.

3. Kasılma sonlandırılırken bir saniyeden kısa süre içinde kalsiyum iyonları enerji harcanarak sarkoplazmik retikuluma geri döner. Aktin üzerindeki troponin-tropomiyozin kompleksi, ardından da aktin-mi- yozin kompleksi bozulur. Buna gevşeme dönemi denir (Grafik 1.1 b-c periyodu). Böylece kas lifi yeniden uyarı almaya hazır hâle gelir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 87 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!