Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 92 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92

Menisküs, diz ekleminin ortasındaki kıkırdak parçadır. Eklem yüzeyini kaplayarak eklemi yastık gibi destekler. Dizde C şeklinde, iç ve dış olmak üzere iki menisküs bulunur. Menisküsler, kaval kemiğinin uyluk kemiğiyle temasını sağlar. Ağır yük taşıma ya da egzersizde diz eklemine binen yükü emerek etkiyi azaltır. Yük kaldırma sırasında vücut dizlerin üzerinde kuvvetlice döndürüldüğünde menisküs yırtığı oluşabilir. Yırtık, diz ekleminde ağrı, şişlik ve dizlerde kilitlenmeye neden olur. Ağrı ya da şişlik giderilinceye kadar soğuk uygulamak, bacak altına yastık yerleştirerek dizi yüksekte tutmak faydalı olabilecek tedavi yöntemleridir. Büyük yırtıklarda ise cerrahi müdahale, kaçınılmaz bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Kırık, çevreden gelen zorlanmalar nedeniyle veya özellikle yaşlılıkta kendiliğinden kemiğin anatomik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kapalı ve açık kırık şeklinde iki çeşit kırık oluşabilir. Açık kırıkta deri bütünlüğü bozulurken kapalı kırıkta bozulmamıştır. İyileşme kırık oluştuğu anda başlar, düzenli kemik uçları birleşene dek devam eder. Kemik kırıkları, hücrelerde ölüme ve periostta yırtılmalara neden olabilir. Kırık kemik uçları; komşu dokulara ve damarlara zarar verebilir. Kırığın belirtileri arasında; harekette zorluk, hareketle artan ağrı, şekil bozukluğu, kanama ve morarma yer alır.

Çıkık, eklem yüzeylerinin kalıcı olarak birbirinden ayrılmasıdır. Zorlanmalar ve eklemde ters hareketler çıkık oluşumuna neden olur. Eklemde şişme, kızarma ve ağrı şeklinde belirti verir.

Burkulma, eklem yüzeylerinin zorlanmalar sonucu anlık olarak ayrılmasıdır. Belirtileri çıkıkla aynıdır. Kırık, çıkık ve burkulmalarda hareketi azaltacak yastık gibi destekleyiciler kullanılarak gerekli ilk yardım teknikleri konusunda sağlık ekibinden yardım alınmalıdır.
Bu hastalıklar dışında daha farklı durumlarla da karşılaşılmaktadır. Kasların uzun süre ve aşırı çalışması durumlarında; kas kütlesini arttırmak için yapılan aktivitelerde, aktin ve miyozin ipliklerinin, sarkome- rin kasılma oranına bağlı olarak kas gelişir. Kas, sinirini kaybettiğinde normal boyutunu korumak için gerekli olan kasılma uyarısını alamaz. Yaklaşık iki ay içinde kasta dejenerasyon başlar, kas işlevini yitirir ve bulunduğu yerde yağ dokusu oluşmaya başlar.

Vücut fonksiyonlarında bozukluk veya eksiklik olan insanların etkin tedavileri ve başkalarına bağlı kalmadan yaşabilmeleri için biyomekatro- nik sistemler geliştirilmelidir. Nöroprotezler, yapay organlar ve robotlar geliştirilerek oluşturulan bu sistemler, insanlığın hizmetine sunulduğunda özellikle kazalar veya vatan savunması sırasında vücut fonksiyonlarını kaybetmiş kişilerin toplumdaki yerlerini sağlıklı bir şekilde almalarına imkân verecektir.

Egzersiz: Düzenli egzersiz yapmanın sağlığımız için ne kadar önemli olduğu herkes tarafından biliniyor. Egzersizin, başta obezite olmak üzere şeker hastalığı, kalp hastalığı gibi rahatsızlıklara karşı oldukça koruyucu olduğu bir gerçektir. Fakat Southern California (Southırn Kaliforniya) Üniversitesi bilim insanları 2015’te egzersiz yapamayanlara umut olan bir hormon ilan ettiler: Mots-c hormonu. Bu hormon egzersizin etkilerini taklit ederken en çok kas dokusu üzerinde etkisini göstererek çalışır. Diğer hormonların aksine bu hormonun mito- kondriyal DNA’dan kodlandığı düşünülmektedir. Hormon, yağlı diyetle beslenen fareler üzerinde denendi ve başarılı sonuçlar verdi. Uzmanlar, bu hormonun vücudun insülin hormonuna karşı olan duyarlılığını arttırarak kan şekerini düşürdüğünü, hızlı kilo vermeyi sağladığını belirtti. Bu hayvanlarda; mots-c tedavisi, yaşa bağlı ve yağlı diyetle başlayan insülin direncinin yanı sıra obeziteyi de önlediği gözlendi. Yaşlı farelerde, genç farelere oranla daha az miktarda mots-c seviyesinin olduğu tespit edildi. Fakat yaşlı farelere de günlük mots-c tedavisi uyguladıklarında obezite ve insülin direnci hastalıklarının görülme sıklığını azaltmada büyük oranda başarıya ulaşıldı. İnsanlar üzerinde yapılacak klinik deneylerin sonuçları ise hâlâ merak konusu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!