Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Fizik

11. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 296

“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 296 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 296

(I-t) grafiği ve (I-t) grafiğine ait akım şiddetinin durumu grafiğinden elde edilen sonuçlar aşağıda maddeler hâlinde verilmiştir.
• Dikdörtgen çerçevenin manyetik alan içinde döndürülmesi sürecinde oluşan alternatif akım, çerçevenin tur sayısı kadar yön değiştirir.
• Dikdörtgen çerçevenin her bir turunda çerçevede iki yönlü alternatif akım oluşur.
• Dikdörtgen çerçevede oluşan alternatif akım şiddeti, her bir periyotluk sürede iki kere en büyük değerine ulaşır.

ÇALIŞMA KÖŞESİ 37

İletken tel çerçevede alternatif akım elde etmek için
I. elektrik alanda döndürme,
II. manyetik alanda döndürme,
III. manyetik akısını değiştirme
işlemlerinden hangileri yapılabilir?

  • Cevap: II ve III

ARAŞTIRMA KÖŞESİ

Elektrik enerjisi üretiminde Dünya genelinde enerji kaynakları farklılık gösterse de çoğunlukla akan suların hareket enerjisi kullanılmaktadır. Elde edilen elektrik enerjisinin, ülkelerin şebekelerinde farklı gerilim değerinde olduğu görülmektedir. Örneğin şebeke gerilim değeri Türkiye’de 220 V/50 Hz iken Kostarika’da 120 V/60 Hz’dir. Ülkelerin şebekelerinde kullandıkları gerilim değerleri ve bu değeri kullanma sebeplerini araştırınız. Sınıfta grup oluşturarak araştırmalarınızı diğer grup veya gruplarla paylaşarak tartışınız.

  • Cevap:

Ülkelerin şebekelerinde kullandıkları gerilim değerleri ve bu değeri kullanma sebepleri, ülkelere göre farklılık göstermektedir. Bu farklılıkların ana nedenleri arasında, tarihçe, teknolojik gelişim ve ulusal standartlar gibi faktörler yer almaktadır.

Örneğin, Türkiye’de kullanılan 220 V/50 Hz şebeke gerilimi, Avrupa’da ve birçok ülkede kullanılan gerilim değerine sahiptir. Bu değer, 20. yüzyılın başlarında Avrupa’da standartlaştırılmıştır ve daha sonra birçok ülke tarafından benimsenmiştir. Türkiye de bu standartı benimsemiştir.

Kostarika gibi bazı ülkelerde ise 120 V/60 Hz gerilim değeri kullanılmaktadır. Bu gerilim değeri, Amerika Birleşik Devletleri’nde standarttır ve birçok Güney ve Orta Amerika ülkesi tarafından benimsenmiştir.

Ülkelerin bu gerilim değerlerini belirlerken dikkate aldıkları faktörler arasında, elektrik üretimi, dağıtımı, tüketimi ve güvenliği yer almaktadır. Örneğin, bir ülkede elektrik enerjisi üretiminde kullanılan teknolojinin özellikleri, kullanılan gerilim değerini belirleyebilir. Ayrıca, ülkelerin elektrik tüketim alışkanlıkları da gerilim değerinin belirlenmesinde etkili olabilir. Bazı ülkeler, yüksek gerilim değerleri kullanarak enerji tasarrufu sağlayabilirken, bazıları düşük gerilim değerleri tercih ederek güvenliği sağlamayı hedefler.

Bu konuda daha kapsamlı bir araştırma yapmak için sınıfta gruplar halinde çalışarak, farklı ülkelerin şebeke gerilim değerlerini ve bu değeri belirlemede etkili olan faktörleri araştırabilirsiniz. Daha sonra gruplar arası tartışmalar yaparak, farklı ülkelerin tercih ettiği gerilim değerlerinin avantajları ve dezavantajları hakkında fikir alışverişinde bulunabilirsiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 296 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!