Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Fizik

11. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 310

“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 310 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 310

13. Kablosuz şarj özelliği olan telefonlar elektromanyetik indüksiyon akımı ile şarj yöntemini kullanmaktadır. Şarj ünitesindeki telden geçen akım, telin etrafında dairesel bir manyetik alan oluşturur. Eğer bu tel bir bobine dolanırsa oluşan manyetik alan güçlenip büyür. Telefondaki bobin ise değişken manyetik alandan etkilenerek indüksiyon akımı üretir. Oluşan indüksiyon akımı doğrultucu devrede doğru akıma dönüştürülüp uygun gerilim değerine filtre edilir. Böylece telefonun pili şarj olur. Bu olayda kullanılan devre elemanlarının devredeki gösterimleri ise şu şekildedir.

a) Şarj sisteminin telefon tarafında neden akımı doğrultucu devre kullanılmaktadır?

  • Cevap: Telefonda bulunan batarya bir çeşit doğru akım üretecidir. Bu yüzden şarj işleminin doğru akımda yapılması gerekir.

b) Şarj ünitesi ve telefon tarafındaki devre elemanlarının sembollerini çizerek devreyi gösteriniz.

  • Cevap: Ayrı ayrı verilen devre elemanları bir arada gösterilirse

c) Kablolu şarj ünitesine göre bu yöntemin avantaj ve dezavantajlarını belirtiniz.

  • Cevap: Kabloların kopması, dolanması, zarar görmesi ve soketlerin aşınması gibi sorunlar bu yöntemde yaşanmaz. Dezavantajlı taraflarından bazıları ise değişken manyetik alan ürettiği için elektrik alan kirliliği oluşturması ve daha fazla devre elemanı kullanmasıdır.

14. Güneş panellerinden elde edilen elektrik enerjisinin bir kısmı ev ihtiyaçları için kullanılıp fazlası elektrik kurumuna satılabilmektedir. Bunu teşvik eden yasal düzenlemeler yapılarak enerji üretimindeki yenilenebilir enerjinin payı artırılmak istenmektedir. Güneş, yeryüzüne her 1 m2ye yaklaşık 1kw gücünde ışınım sağlar. Güncel teknolojiyle bu ışınımın az bir kısmı elektrik enerjisine dönüşmektedir. Panel verimleri % 20 civarındadır yani yüz birim ışınım enerjisinin yaklaşık 20 birimi elektrik enerjisine dönüşür. Bilim insanları bu verimi yükseltmek ve panel maliyetlerini düşürmek için çalışmaktadırlar. Bir evin tüm elektrik enerjisini güneşten elde etmesi için gereken kurulum maliyeti henüz hidroelektrik ve termik santrallerde üretilen elektriğe kıyasla pahalıya gelmektedir. Mevcut elektrik tesisatına güneş paneli eklenerek bireysel olarak tasarruf sağlanırken daha önemlisi fosil yakıtları daha az kullanarak çevre baskısı hafifletilebilir.

Güneş panellerindeki özel kristaller elektromanyetik enerjiyi doğru akım şeklinde elektrik enerjisine dönüştürür. Her bir güneş hücresi seri ve paralel bağlantılar yapılarak büyük panellere dönüştürülür. Panellerden sağlanan doğru akım ile aküler şarj edilir. Akülerin gereğinden fazla şarjını engellemek için bir regülatör kullanılır. Panellerden ya da akülerden elde edilen doğru akım invertör denilen devre elemanı ile alternatif akıma dönüştürülür. Bu şekliyle elde edilen enerji evde kullanılır veya şehrin elektrik şebekesine verilerek gelir elde edilir.
Bir evde kurulu olan güneş enerji sisteminin düzeneği yönlendirme oku ile gösterilmiştir.

11. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 310 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!