Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Fizik

11. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41

“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 41 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41

9. sınıf fen lisesi öğretim programında Newton’ın hareket kanunları incelenmişti. Ancak burada kısaca hatırlatmak yerinde olacaktır.

I. Kanun (Eylemsizlik Prensibi)

Boşluğa serbest bırakılan her cisim yere düşerken elmanın dalında durma şartı ne olabilir? Tabii ki elmayı yere düşüren ağırlık kuvvetinin etkisini yok edecek başka bir kuvvet olması gerekir. Bu kuvveti sağlayan elma dalıdır. Elma dalı tarafından elmanın ağırlığına eşit ve zıt yönde bir çekme kuvveti uygulanırsa elma, dalından kopmadan durabilir (Görsel 1.5). Cisimlerin içinde bulunduğu durumu koruma eğilimine eylemsizlik denir. Dalından kopan elma yere düştüğünde bazen bir miktar yuvarlanarak hareket edip durmaktadır. Peki sizce elmayı durduran ne olabilir? Kuşkusuz bu sorunun cevabı yer tarafından elmaya etki eden ve hareketine zıt yöndeki sürtünme kuvvetidir. Buradan sürtünme kuvveti olmadığında elmanın hareketinin sürekli olacağı sonucuna da ulaşılabilir (Görsel 1.6). Buna benzer gözlem sonuçları genelleştirilerek Newton’ın I. kanunu, bir cisme etki eden net kuvvet sıfır ise cisim ya durmaktadır ya da sabit hızla hareketine devam etmektedir şeklinde ifade edilebilir.

II. Kanun (Dinamiğin Temel Prensibi)

Elma zamanla büyüyerek olgunlaşır. Öyle bir an gelir ki elma sapı artık elma ağırlığından dolayı gerilme kuvvetine dayanamaz ve koparak elmanın yere düşmesine sebep olur. Hava direnci ihmal edilirse elma dalından koptuğunda elmaya etki eden tek kuvvet, elmanın ağırlığıdır. Elmanın dalından koptuğu anda hızı sıfır iken yere belli bir hıza ulaşarak düşer (Görsel 1.7). Bu gözlem sonucunda da bir cisme etki eden net kuvvet sıfırdan farklı bir değere sahipse cismin ivmeli hareket yaptığı sonucuna ulaşılır. Newton’ın M. Kanununa göre, cismin kazanacağı a ivmesi FNet kuvveti ile doğru, cismin kütlesiyle ters orantılıdır. Dinamiğin temel prensibi olarak da bilinen bu kanun kısaca FNet = mx a şeklinde formüle edilir.

III. Kanun (Etki-Tepki Prensibi)

Dalından koparak düşen elma yerden alınarak Şekil 1.34’teki gibi masaya bırakılmaktadır. Elma, masaya ağırlığı büyüklüğünde bir etki kuvveti uygulayacaktır. Elmanın dalındaki denge durumu gibi masada da dengede durabilmesi için masa tarafından elmaya ağırlığına eşit büyüklükte zıt yönlü bir kuvvet uygulaması gerekir. Masanın elmaya uyguladığı bu kuvvet tepki kuvvetidir. Newton’ın III. kanununa göre etki kuvveti, tepki kuvvetine eşit büyüklükte ancak zıt yönlüdür. Buna göre elmanın üzerinde bulunduğu masaya uyguladığı etki kuvveti ile masanın elmaya uyguladığı tepki kuvveti arasında N = -G eşitliği vardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!