Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 141 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141

Su için üçlü nokta 0,01 oC ve 0,006 atm’dir. Bu nokta üç fazın da dengede bulunduğu yegâne sıcaklık ve basıncı gösterir. Faz diyagramlarını kullanarak dış basınç ile kaynama ve erime noktasının nasıl değişeceğini tahmin etmek mümkündür. Ayrıca faz diyagramlarını kullanarak sıcaklık ve basıncın değişimi ile faz değişiminin hangi yöne kayacağı da bulunabilir. Suyun normal donma noktası 1 atm basınçta 0 oC, kaynama noktası 100 oC’dir. Eğer erime ve kaynama noktaları farklı bir basınç altında ölçülürse ne olur? Grafik 2.12’de 1 atm’nin üzerindeki dış basınçta suyun kaynama noktasının yükseleceği ve erime noktasının düşeceği açıkça görülür. Bunun tersine dış basıncın azaltılması kaynama noktasını düşürürken erime noktasını yükseltir.

Karbon dioksitin Faz Diyagramı

Karbon dioksitin faz diyagramı (Grafik 2.14) suyun faz diyagramına çok benzemektedir. Ancak aradaki en önemli fark, karbon dioksitin faz diyagramında katı ile sıvıyı ayıran eğrinin eğiminin pozitif olmasıdır. Bu durum su, antimon ve bizmut dışında tüm maddeler için geçerlidir. Suyun faz diyagramında görüldüğü gibi buzun sudan daha az yoğun olması nedeniyle katı-sı- vı sınırı negatif eğime sahiptir. Karbon dioksitin üçlü noktasındaki basınç ve sıcaklık 5,1 atm ve -56 oC’dir (Grafik 2.13).

Karbon dioksitin faz diyagramı incelendiğinde farklı bir durum olduğu görülür. Görüldüğü gibi sıvı fazın tümü atmosfer basıncının üstünde yer almaktadır ve dolayısıyla karbon dioksitin 1 atm’de erimesi mümkün değildir. Buna karşın 1 atm’deki katı karbon dioksit, -78 oC’nin üstündeki bir sıcaklığa kadar ısıtılırsa süblimleşir. Katı karbon dioksit şekil olarak buza benzediği için kuru buz olarak adlandırılır (Görsel 2.29). Kuru buz, 1 atm basınçta sıcaklık artışı ile erimeden doğrudan gaz hâline geçer. Bu özelliğinden dolayı kuru buz iyi bir soğutucudur. Kuru buz, erimeden düşük sıcaklık sağladığından soğutma ve besin koruma işlemlerinde yaygın olarak kullanılır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!