Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 191 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191

Sıvıların buhar basıncı; sıvının uçuculuğuna, sıcaklığa, moleküller arası çekim kuvvetine ve sıvının saflığına bağlıdır.

■ Aynı sıcaklıkta uçucu sıvıların buhar basıncı daha yüksektir.
■ Sıcaklık arttıkça sıvıların buhar basıncı artar (Tablo 3.2).
■ Moleküller arası çekim gücü arttıkça buhar basıncı azalır.
■ Sıvı içinde uçucu olmayan katı çözününce sıvının buhar basıncı düşer.
■ Buhar basıncı; sıvı miktarına, sıvının bulunduğu kabın hacmine, sıvı yüzeyine ve dış atmosfer basıncına bağlı değildir.

Uçucu saf bir sıvı içinde uçucu olmayan katı ya da çözücüden daha az uçucu sıvı çözülürse oluşan çözeltinin buhar basıncı, uçucu saf sıvıya göre daha düşük olur. Örneğin kaynamakta olan suya bir miktar tuz atıldığında suyun buhar basıncı düşer ve kaynama olayı bir süre durur.

Kaynama sıcaklığı, sıvıların buhar basıncına bağlı olduğundan suya karıştırılan tuz; suyun buhar basıncını düşürerek kaynama sıcaklığının artmasına neden olmuştur. Bu durum, suyun daha az buharlaşmasına yol açar (Görsel 3.5). Tuzlu su göllerindeki buharlaşmanın tatlı su göllerine göre daha az olmasının nedeni tuzun suyun buhar basıncını düşürmesidir.

Çözünen derişimi ile çözeltinin buhar basıncı arasındaki ilişki Fransız kimyacı Francois Raoult (Fransis Rault) tarafından açıklanmıştır.
Rault Yasası’na göre uçucu bileşeni bulunmayan bir çözeltideki buhar basıncı düşmesi, çözeltideki çözünenin mol kesri ile orantılıdır. Çözüneni uçucu olmayan çözeltilerde çözünenin buhar basıncı sıfırdır (Poçözünen = 0). Bu tür çözeltilerde çözeltinin buhar basıncı, saf çözücünün buhar basıncı ile çözeltideki çözücünün mol kesrinin çarpımına eşittir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!