Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 202 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202

Osmotik Basınç

Kimyasal ve biyolojik olayların birçoğu; çözücü moleküllerin seçici, geçirgen ve gözenekli bir zar boyunca seyreltik çözeltiden derişik çözeltiye doğru seçimli olarak geçişine dayanır. Yarı geçirgen zar (membran), çözücü moleküllerin geçmesine izin veren fakat çözünen moleküllerin geçişine izin vermeyen doğal ya da yapay bir maddedir.

Yarı geçirgen zarla ayrılmış derişimleri farklı çözeltilerde derişimi az olan çözeltiden derişimi fazla olan çözeltiye çözücü moleküllerin geçmesi olayına osmoz denir. Yükseklikleri aynı olan bir çözelti ile saf çözücü birbirinden yarı geçirgen bir zar ile ayrılırsa osmoz olayı gerçekleşir. Bu olayda bir süre sonra çözücü molekülleri çözelti tarafına geçerek çözeltiyi seyreltir ve çözelti seviyesinin yükselmesini sağlar. Bunun nedeni, saf çözücünün birim hacminde çözeltinin birim hacmine göre daha çok çözücü molekülü bulunmasıdır. Bu dengesizliği gidermek için saf çözücüden çözeltiye çözücü moleküller geçer. Çünkü çözücü molekülleri derişimleri küçük olan yerden büyük olan yere doğru kendiliğinden geçme eğilimindedir. Bu geçiş bir denge kuruluncaya kadar devam eder.

Görsel 3.8 a ve b incelendiğinde yarı geçirgen zarla ayrılmış saf su ve tuzlu su bölmelerindeki seviyeler ilk başta eşittir. Osmoz olayına göre çözücü olan su yarı geçirgen zardan tuz derişimi fazla olan tuz çözeltisine geçer. Bu nedenle tuzlu su bölmesinde çözeltinin yüksekliği belli bir süre sonra artarken diğer bölmede su yüksekliği azalır. Bu durum denge kuruluncaya kadar devam eder.

Osmoz olayındaki çözücünün derişimi az olan çözeltiden derişimi çok olan çözeltiye geçişi osmotik akış olarak ifade edilir. Osmotik akışı çözelti üzerine bir basınç uygulayarak yavaşlatmak, net geçişi durdurmak hatta tersine döndürmek mümkündür. Osmoz olayının gerçekleştiği kapta osmotik akışı durdurmak için gereken basınca çözeltinin osmotik basıncı denir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!