Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 276

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 276 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 276

5.1.2. Kimyasal Tepkimelerin Hızları

Kimyasal tepkimelerin hızı nasıl ölçülür? Kimyasal tepkime hızının madde miktarı ile ilişkisi nasıldır? Kimyasal tepkime hızı günlük hayatta birçok olayı etkilemektedir. Kimyasal tepkimeler yavaş, orta hızlı ve çok hızlı şekilde gerçekleşebilir. Grizu ve havai fişek patlamaları çok hızlı, mutfak tüpünün yanması hızlı; polimerleşme, hidroliz ve demirin paslanması tepkimeleri yavaş, kömür ve petrolün oluşum gibi jeolojik tepkimeler çok yavaş gerçekleşir.

Kimyasal tepkimelerin hızı çeşitli sebeplerle bazen azaltılır bazen de arttırılır. Örneğin besinlerin yapısını bozan tepkimeler, soğutucularla veya koruyucularla yavaşlatılarak besinlerin çabuk bozulması engellenir. Zeytinlerin kısa sürede siyah renge dönüşmesini sağlamak için çeşitli kimyasal maddeler kullanılır (Görsel 5.3). Muz ve turunçgillerin hızlı bir şekilde olgunlaşması için etilen ve asetilen gazı kullanılır. Kasların kasılıp gevşemesi ve sinir sisteminde uyarıların iletilmesi hızlı gerçekleşen tepkimeler ile sağlanır.

Homojen ve Heterojen Tepkimeler

Kimyasal tepkimeler gerçekleşirken tepkimeye girenler ve oluşan ürünler aynı fazda olabildiği gibi farklı fazlarda da olabilirler. Tepkimeler faz durumuna göre homojen ve heterojen olmak üzere ikiye ayrılır: Bir kimyasal tepkimede giren ve ürünler aynı fiziksel hâlde ise bu tepkimelere homojen tepkimeler denir. Bir kimyasal tepkimede giren ve ürünleri oluşturan maddelerden birinin fiziksel hâli farklı ise bu tür tepkimelere heterojen tepkimeler denir. Aşağıda homojen ve heterojen tepkimelere örnekler verilmiştir:

Tepkime Hızı ve Madde Miktarı Arasındaki İlişki

Kimyasal tepkimelerde reaksiyona giren maddeler harcanırken reaksiyon sonucunda yeni maddeler oluşur. Tepkimelerde giren ve ürünlerin miktarları zamanla değişir. Birim zamanda madde miktarındaki değişime tepkime hızı denir. Tepkime hızı aşağıdaki bağıntı ile hesaplanır:

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 276 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!