
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 292 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 292
5.3. ETKİNLİK
Etkinliğin Adı: Derişimin Tepkime Hızına Etkisi
Etkinliğin Amacı: Derişimin tepkime hızına etkisini açıklamak
Etkinliğin Süresi: 40 dakika
Araç ve Gereçler
■ Özdeş Zn parçaları
■ Erlenmayer
■ Saf su
■ Derişik HCI
Uygulama Aşamaları
1. İki adet erlenmayere 50 mL su ekleyiniz.
2. Erlenmayerden birine 10 mL diğer erlenmayer 20 mL derişik HCI çözeltisinden ilave ediniz.
3. Her bir erlenmayere iki adet Zn parçası ilave ediniz.
4. 10 mL ve 20 mL derişik HCl çözeltileri için aşağıdaki görselde verilen deney düzeneğini hazırlayınız.
5. Erlenmayerlerdeki tepkimeleri gözlemleyiniz.
6. Erlenmayerlerdeki tepkime hızlarını uygun olan yöntemlerle (gaz çıkış hızı, çinko parçalarında küçülme hızı) karşılaştırınız.
Etkinliğin Değerlendirilmesi
Zn metalinin HCI çözeltisi ile oluşturduğu tepkime denkleminden yararlanarak tepkime hız ifadesini belirleyiniz. Hız ifadesinden yararlanarak hangi maddenin tepkime hızına etki ettiğini bulunuz. Deneyde hangi erlenmayerde tepkimenin daha hızlı gerçekleştiğini tespit ettikten sonra asit çözeltisinin derişimi ile tepkime hızını ilişkilendiriniz.
- Cevap:
Etkinliğin değerlendirilmesi için aşağıdaki adımlar takip edilebilir:
➢ Zn metalinin HCI çözeltisi ile oluşturduğu tepkime denklemi: Zn(s) + 2HCl(aq) → ZnCl2(aq) + H2(g)
➢ Tepkime hızı ifadesi: Tepkime hızı, tepkime hızının birimi olarak mol s-1 cinsinden ifade edilir. Bu tepkime için hız ifadesi, H2 gazının oluşum hızıdır: hız = -Δ[H2] / Δt
➢ Hangi maddenin tepkime hızına etki ettiği: Tepkime hızı, reaktanların konsantrasyonuna ve sıcaklığa bağlıdır. Etkinlikte farklı derişimlerde HCl çözeltileri kullanıldığı için bu çözeltilerin derişimi tepkime hızına etki eden faktördür.
➢ Hangi erlenmayerde tepkimenin daha hızlı gerçekleştiğinin tespiti: Tepkime hızı, gaz çıkış hızı veya çinko parçalarının küçülme hızı gibi gözlemlenebilir değişkenler ile belirlenebilir. Deneyde, her iki erlenmayerde de Zn metalinin çözeltilerle tepkimeye girerek H2 gazı oluşumu gözlemlenir. Ancak daha derişik HCl çözeltisi ile yapılan tepkimenin daha hızlı gerçekleştiği gözlemlenebilir.
➢ Asit çözeltisinin derişimi ile tepkime hızının ilişkilendirilmesi: Tepkime hızı, reaktanların konsantrasyonuna bağlıdır. Etkinlikte, farklı derişimlerde HCl çözeltileri kullanıldığı için tepkime hızı ile asit çözeltisinin derişimi arasında doğrudan bir ilişki olduğu gözlemlenir. Yani, daha derişik HCl çözeltisi kullanıldığında tepkime hızı artar.
Sonuç olarak, derişimin tepkime hızına etkisi etkinlikte deneylerle gösterilmiştir. Daha derişik HCl çözeltilerinin kullanımı, tepkime hızını arttırmıştır. Bu sonuç, reaktanların konsantrasyonunun tepkime hızını etkileyen önemli bir faktör olduğunu göstermektedir.
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 292 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum