Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 316

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 316 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 316

a) Dengede Maksimum Düzensizlik ve Minimum Enerji Eğilimi

Kimyasal ve fiziksel olaylar belli bir süreden sonra neden dengeye ulaşır? Denge olayı, enerji ve düzensizlik eğilimi açısından iki temel faktöre bağlıdır:
■ Bir sistem minimum enerjili hâle sahip olmak ister.
■ Bir sistem maksimum düzensiz durumda olmak ister.

Minimum enerji kavramı, maddenin düşük enerjili olma isteğidir. Bir sistemde var olan potansiyel enerji ne kadar az ise minimum enerjiye o kadar yaklaşır. Örneğin buzun potansiyel enerjisi aynı miktardaki su ve buharın potansiyel enerjisinden azdır. Kimyasal tepkimelerde, enerji tepkimenin hangi tarafında az ise minimum enerji o taraf lehinedir. Endotermik tepkimelerde minimum enerji girenler lehinedir. Ekzotermik tepkimelerde ise minimum enerji ürünler lehinedir.

Maksimum düzensizlik isteği ise maddenin dağınık olma isteğidir. Maksimum düzensizlik eğilimi maddenin daha küçük birimlere bölünme isteğinden kaynaklanır.

Saf bir maddenin hâl değişimlerinde maksimum düzensizlik ve minimum enerji değişimi aşağıdaki gibidir.

Buzun erimesinde düzensizlik ve enerji değişimi incelendiğinde buz, katı hâlden sıvı hâle geçerken ısı alarak enerjisini arttırır. Sıvı suyun enerjisi buzdan daha büyüktür. Bu durumda buz minimum enerjiye sahiptir. Su, katı hâlden sıvı hâle geçerken moleküller arası tutunma kuvvetleri zayıflar. Su molekülleri sıvı hâlde daha düzensiz ve daha serbest hareket etmeye başlar. Sıvı hâldeki su molekülleri buza göre maksimum düzensizliğe daha yakındır (Görsel 6.4 ve Grafik 6.4).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 316 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!