
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 337 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 337
Örnek
Yan taraftaki denge sistemlerinde sabit sıcaklıkta her iki kaba He gazı ekleniyor. A ve B kaplarındaki N2 gazlarının derişimleri ve mol sayılarındaki değişim nasıl olur?
Çözüm
A kabında hacim sabit olduğundan He gazının eklenmesi dengeyi etkilemez. Bu nedenle N2 gazının derişimi ve mol sayısı değişmez.
B kabına He gazı eklendiğinde hacim artar. Dengedeki gazların kısmi basınçları azalır. Sistem basıncı artırmak ister, denge gaz mol sayısının çok olduğu yöne (girenler) kayar. N2 gazının derişimi başlangıca göre azalır, mol sayısı artar.
Örnek
Şekildeki pistonlu kapta sabit sıcaklıkta sistem dengededir. Tepkime endotermik olduğuna göre
a) Pistonun üzerine ağırlık konulursa
b) Kaba bir miktar He gazı eklenirse
c) Piston sabit tutularak sıcaklık artırılırsa denge nasıl değişir?
Çözüm
a) Pistonun üzerine ağırlık konulursa basınç artar. Denge, basıncı azaltmak için gaz mol sayısının az olduğu yöne (ürünler) kayar.
b) Helyum eklendiğinde hacim artar, basınç azalır. Denge, basıncı arttırmak için gaz mol sayısının çok olduğu yöne (girenlere) kayar.
c) Piston sabitken sıcaklık arttırılırsa endotermik tepkimelerde denge, ürünler yönüne kayar.
Örnek
N2(g) + 3H2(g) ^ 2NH3(g) AH < 0 tepkimesine ait deri- şim-zaman grafiği yanda verilmiştir. Dengedeki sisteme t1 ve t2 anlarında yapılan etkiler nelerdir?
Çözüm
t1 anında sistemden N2 gazı çekilmiş, t2 anında sistemin sıcaklığı azaltılmıştır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 337 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum