Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 352

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 352 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 352

Proton (H+), pozitif yüklü olduğundan negatif yüklü anyonu bırakması zordur. Bu nedenle asidik anyon sayısı azdır. Örneğin HSO4 ve H2PO7 anyonları asidik özellik gösterir.
HSO4-(suda) + H2O(s)  H3O+(suda) + SOf(suda)
H2PO4_ (suda) + H2O(s) H3O+(suda) + HPOf(suda)
Zayıf asitlerin konjuge bazları olan bütün anyonlar, proton alıcısı olarak davranır ve bu nedenle bazik çözeltiler oluşturur.
Örneğin asetik asit (CH3COOH) zayıf bir asittir. CH3COOH asidinin konjuge bazı olan CH3COO” (asetat iyonu) suda baz olarak davranır.
CH3COOH(suda) + H2O(s)  CH3COO_(suda) + H3O+(suda)
CH3COO_(suda) + H2O(s)  CH3COOH(suda) + OH(suda)
Aynı şekilde F iyonu HF zayıf asidinin konjuge bazıdır. F iyonunun kendisi zayıf bazdır ve aşağıdaki tepkimeye göre suyu iyonlaştırır.
F(suda) + H2O(s)  HF(suda) + OH_(suda)
Poliprotik (çok protonlu) asitlerin tüm protonlarının ayrılmasıyla elde edilen anyonlar da sudan proton alıp çözeltiyi bazik yapar. Örneğin H2CO3 ve H3PO4 zayıf asitlerinin tüm protonlarının ayrılmasıyla oluşan COf ve PO43” iyonları sudan proton alarak çözeltiyi bazik yapar.
H2O(s) + CO2(suda)  HCO3(suda) + OH(suda)
H2O(s) + POf(suda)  HPO42(suda) + OH(suda)

6.3.4. Asitlik/Bazlık Gücü ve Ayrışma Dengeleri

Kuvvetli asit ve bazların birbirine göre kuvvetlilikleri çok önemli değildir. Çünkü kuvvetli asit ve bazlar %100 iyonlaşır, iyonlaşma denge sabitleri sonsuz büyüklüktedir. Bu nedenle bir asit veya baz için iyonlaşma sabiti verilmiyorsa bu asit veya baz kuvvetli olarak kabul edilir. İyonlaşma tepkimeleri tek yönlü ok işareti (^) ile gösterilir. HCl, HNO3, H2SO4 gibi asitler kuvvetli asit, NaOH, KOH, Ca(OH)2 gibi bazlar kuvvetli bazlardır.

Zayıf asit ve bazlar %100 iyonlaşmaz. Suda farklı derecede iyonlaş- tıklarından birbirlerine göre kuvvetlilikleri önemlidir. Zayıf asit ve bazların iyonlaşma tepkimeleri denge tepkimeleridir ve çift yönlü ok işareti (^) ile gösterilir. HF, CH3COOH, HCN gibi asitler zayıf asit, NH3, Mg(OH)2, C6H5NH2 (anilin) gibi bazlar zayıf bazdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 352 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!