
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 354 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 354
Genel olarak bir asit çözeltisinin başlangıç derişimi ve Ka değeri biliniyor ise dengedeki H+ iyonu derişimi, pH’si ve iyonlaşma yüzdesi hesaplanabilir. Zayıf bir bazın iyonlaşma denge sabiti “Kb” ile gösterilir. Belirli bir sıcaklıkta, BOH bazının kuvveti nicel olarak Kb’nin büyüklüğü ile ölçülür. Kb büyüdükçe bazın kuvveti artar. BOH bazının iyonlaşma yüzdesi ne kadar büyükse [B+] ve [OH-] iyon derişim değerleri büyük olacağından Kb değeri de büyük olur. Sadece zayıf bazlar için Kb değerlerinden bahsedilir. Bazı zayıf bazların 25 oC’deki iyonlaşma sabitleri Tablo 6.7’de verilmiştir.
Periyodik sistemde aynı periyotta soldan sağa doğru gidildikçe ametallerin hidrojenli bileşiklerinin asitlik kuvveti artar. Aynı periyotta bulunan elementlerin elektronegatiflikleri soldan sağa doğru artar. Bu durumda hidrojenle ametal atomu arasındaki bağın polarlığı artar, suda iyonlaşma kolaylaşır ve asitlik kuvveti artar. Örneğin periyodik sistemin 2. periyodunda bulunan N, O ve F elementlerinin hidrojen atomu ile oluşturdukları bileşikler NH3, H2O ve HF’dir. Bu bileşiklerin asitlik kuvvetleri arasındaki ilişki, şeklindedir.
Periyodik sistemde aynı grupta yukarıdan inildikçe ametallerin hidrojenli bileşiklerinin asitlik kuvveti artar. Yukarıdan inildikçe ametallerin, atom çapı arttığı için hidrojenle yaptığı bağın kuvveti azalır. Bu durumda hidrojenin iyonlaşması kolaylaşır ve bileşiğin asitliği artar.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 354 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum