Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 364

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 364 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 364

6.2. ETKİNLİK

Etkinliğin Adı: Aynı Asidin Farklı Derişimlerdeki Asitlik Sabitleri

Etkinliğin Amacı: Farklı derişimlerdeki asetik asit çözeltilerinin pH’leri ölçülerek asitlik sabitlerinin (Ka) belirlenmesi

Etkinliğin Süresi: 40 dakika

Araç ve Gereçler

■ Asetik asit (CH3COOH)
■ Saf su
■ Pipet
■ Mezür
■ Beher
■ pH metre veya pH kâğıdı
■ Etiket

Uygulama Aşamaları

1.0,05 M 100 mL CH3COOH çözeltisi hazırlayıp etiketleyiniz.
2. 0,5 M 100 mL CH3COOH çözeltisi hazırlayıp etiketleyiniz.
3. 5 M 100 mL CH3COOH çözeltisi hazırlayıp etiketleyiniz.
4. pH metre veya pH kâğıdı kullanarak çözeltilerin pH değerlerini belirleyerek tabloya kaydediniz.
5. Hazırlanan üç farklı çözeltinin derişimlerinden ve pH değerlerinden yararlanarak Ka değerlerini hesaplayınız. Çıkan sonuçları tabloya kaydediniz.

Etkinliğin Değerlendirilmesi

1. Sabit sıcaklıkta farklı derişimli CH3COOH çözeltilerinin pH değerlerinden H+ iyon derişimleri hesaplanır ve Ka sabitleri bulunur. Bulunan Ka değerleri aynı mıdır? Değerler farklı ise nedenlerini tartışınız.

  • Cevap: Hesaplanan Ka değerleri farklı olacaktır. Çünkü Ka sabiti, bir asidin gücünü ölçmek için kullanılan bir sabittir ve asit konsantrasyonu ile doğrudan ilişkilidir. Asetik asidin Ka değeri, artan asit konsantrasyonu ile azalır. Bu nedenle, farklı derişimlerdeki çözeltiler için hesaplanan Ka değerleri farklı olacaktır.

2. Aynı çözeltinin farklı derişimli çözeltilerinde Ka sabitleri karşılaştırılarak derişimin ayrışma sabitlerine etkisini tartışınız.

  • Cevap: Aynı çözeltinin farklı derişimlerindeki Ka sabitleri karşılaştırıldığında, derişimin ayrışma sabitlerine etkisi görülebilir. Ka değeri, bir asidin gücünü ölçmek için kullanılan bir sabittir ve asit konsantrasyonu ile doğrudan ilişkilidir. Daha yüksek bir asit konsantrasyonu, daha yüksek bir H+ iyon konsantrasyonu ile sonuçlanır ve dolayısıyla daha yüksek bir Ka değeri ile sonuçlanır. Bu nedenle, aynı asidin farklı derişimlerindeki Ka sabitleri karşılaştırıldığında, yüksek derişimlerin daha yüksek Ka değerleri olduğu görülecektir.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 364 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!