Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 370

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 370 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 370

6.3. ETKİNLİK

Etkinliğin Adı: Tampon Çözelti Hazırlama

Etkinliğin Amacı: Konjuge asit/baz çifti çözeltisine (tampon çözeltiye) kuvvetli asit ve kuvvetli baz çözeltisi eklendiğinde ortamın pH’sinin değişimini gözlemleme

Etkinliğin Süresi: 40 dakika

Araç ve Gereçler

■ Beher (50 ve 100 mL)
■ Damlalık
■ Pipet
■ Spatül
■ Terazi
■ Saf su
■ pH metre veya pH kağıdı, etiket
■ CH3COOH (asetik asit)
■ CH3COONa (sodyum asetat)
■ HCI (hidroklorik asit)
■ NaOH (sodyum hidroksit)

Uygulama Aşamaları

1. 1 M 100 mL CH3COOH çözeltisi hazırlayıp etiketleyiniz.
2. 1 M 100 mL CH3COONa çözeltisi hazırlayıp etiketleyiniz.
3. 0,1 M 20 mL HCI ve NaOH çözeltileri hazırlayıp etiketleyiniz.
4. Hazırlanan CH3COOH çözeltisi ile CH3COONa çözeltisini karıştırınız. Böylece tampon çözelti oluşturulur. Oluşan tampon çözeltinin pH değerini ölçüp tabloya kaydediniz.
5. Oluşan tampon çözeltiyi 50 mL’lik dört ayrı behere paylaştırıp numaralandırınız.
6. Tampon çözeltiler bulunan 1. behere 0,1 M HCI çözeltisinden 5 damla, 2. behere 0,1 M NaOH çözeltisinden 5 damla ekleyip pH değerlerini ölçünüz. Ölçümlerinizi tabloya kaydediniz.
7. 3. behere 0,1 M HCI çözeltisinden 10 damla, 4. behere 0,1 M NaOH çözeltisinden 10 damla ekleyip pH değerlerini ölçünüz. Ölçümlerinizi tabloya kaydediniz.

Etkinliğin Değerlendirilmesi

Tampon çözeltilerine (CH3COOH/CH3COONa) kuvvetli asit ve baz eklendiğinde gerçekleşen pH değişimlerini karşılaştırarak tartışınız.

  • Cevap:

Bu etkinlikte tampon çözelti hazırlayarak, çözeltilere kuvvetli asit ve baz ekleyerek pH değişimlerini gözlemleyeceğiz. Asetik asit ve sodyum asetatın bir arada olduğu tampon çözeltisi, belirli bir pH aralığında asit ve baz eklendiğinde bile stabil kalmaya devam eder. Bu etkinlikte tampon çözeltisinin bu özelliğini gözlemleyeceğiz.

Önce tampon çözeltisi hazırlayarak pH değerini ölçeceğiz. Ardından, 0.1 M HCl çözeltisi ekleyerek pH değişimini gözlemleyeceğiz ve son olarak 0.1 M NaOH çözeltisi ekleyerek pH değişimini gözlemleyeceğiz.

HCl eklediğimizde, pH değeri düşecektir. Ancak tampon çözeltisinin özelliği sayesinde, pH değişimi beklenenden daha az olacaktır. Yani, tampon çözeltisi asit eklendiğinde de pH’sını koruyarak stabil kalacaktır. NaOH eklediğimizde ise, pH değeri artacaktır. Yine, tampon çözeltisi baz eklendiğinde de pH’sını koruyarak stabil kalacaktır.

Bu etkinlikle tampon çözeltisinin önemli özelliklerinden birini gözlemleyerek, asit-baz dengesi konusundaki anlayışımızı pekiştirebiliriz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 370 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!