Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 399

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 399 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 399

Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

22. Aşağıdaki tepkimelerde maksimum düzensizlik ve minimum enerji eğilimi zıt yönlü olup tepkimeler dengededir. Buna göre bu tepkimelerin maksimum düzensizlik ve minimum enerji eğilimlerinin hangi yöne doğru olduğunu belirtiniz. Tepkimeleri endotermik ve ekzotermik olarak sınıflandırınız.

  • Cevap:

Maksimum düzensizlik, bir sistemin en istikrarsız halini ifade eder. Bu, moleküllerin daha yüksek bir entropiye sahip olduğu ve daha az organize olduğu bir durumu ifade eder. Minimum enerji eğilimi, bir sistemin en düşük enerji halini ifade eder.

Aşağıdaki tepkimelerde maksimum düzensizlik ve minimum enerji eğilimi zıt yönlüdür.

  1. CaCO3(k) ⇌ CaO(k) + CO2(g) Maksimum düzensizlik: Ürünlerin oluştuğu taraf. Minimum enerji eğilimi: Ürünlerin oluştuğu taraf. Endotermik ya da ekzotermik: Endotermik.
  2. 2NH3(g) ⇌ N2(g) + 3H2(g) Maksimum düzensizlik: Reaktantların oluştuğu taraf. Minimum enerji eğilimi: Reaktantların oluştuğu taraf. Endotermik ya da ekzotermik: Endotermik.
  3. 2SO2(g) + O2(g) ⇌ 2SO3(g) Maksimum düzensizlik: Ürünlerin oluştuğu taraf. Minimum enerji eğilimi: Reaktantların oluştuğu taraf. Endotermik ya da ekzotermik: Ekzotermik.
  4. 2H(g) ⇌ H2(g) Maksimum düzensizlik: Reaktantların oluştuğu taraf. Minimum enerji eğilimi: Ürünlerin oluştuğu taraf. Endotermik ya da ekzotermik: Ekzotermik.

23. Kapalı bir kaba H2(g) ve Cl2(g) konularak zamanla H2(g) + Cl2(g) ^ 2HCl(g) dengesinin kurulması sağlanıyor. Başlangıçtan denge kuruluncaya kadar geçen sürede ileri ve geri tepkime hızı için aşağıdaki soruları artar, azalır ve değişmez olarak yanıtlayınız. Başlangıçtan dengeye kadar olan sürede

  • Cevap:

Başlangıçtan dengeye kadar geçen sürede ileri tepkime hızı azalır, geri tepkime hızı artar ve toplam tepkime hızı azalır.

Açıklama: İlk başta, sadece H2 ve Cl2 gazları varken, ileri tepkime hızı artacak ve geri tepkime hızı sıfır olacaktır. Ancak, ürünlerin oluşmasıyla, geri tepkime hızı artacak ve ileri tepkime hızı azalacaktır. Dengeye ulaştığımızda, ileri ve geri tepkime hızları eşit olacaktır ve toplam tepkime hızı değişmez olacaktır.

Dengede: a) İleri tepkime hızı = Geri tepkime hızı b) Toplam tepkime hızı = 0

24. Aşağıdaki tepkimelerin derişimler ve kısmi basınçlar türünden denge sabiti ile bu tepkimelerin Kp ile Kc arasındaki bağıntılarını yazınız.

  • Cevap:

Tepkimelerin denge sabiti, konsantrasyonlarla ifade ediliyorsa Kc ve parçalı basınçlarla ifade ediliyorsa Kp kullanılır. Kp, gaz fazında olan bileşenlerin kısmi basınçlarının denge sabiti ile ilgilidir. İki denge sabiti arasındaki bağıntı, Avogadro’nun hipotezi ve gaz sabiti kullanılarak elde edilebilir:

Kp = Kc(RT)^Δn

Burada R, gaz sabiti; T, sıcaklık; Δn, gazların ürünlerden çıkışı sırasında toplam sayısal farkıdır (ürünlerin katsayısı toplamı eksi reaktantların katsayısı toplamı).

Örnekler:

a) N2(g) + 3H2(g) ⇌ 2NH3(g) Kc = [NH3]^2 / [N2][H2]^3 Δn = (2 – 1 – 3) = -2 Kp = Kc(RT)^Δn = Kc(PNH3)^2 / (PN2)(PH2)^3

b) 2CO(g) + O2(g) ⇌ 2CO2(g) Kp = (PCO2)^2 / (PCO)^2(PO2) Kc = (PCO2)^2 / (PCO)^2(PO2)(RT)^Δn Δn = (2 – 2 – 1) = -1

Burada, Kp, CO, O2 ve CO2 gazlarının kısmi basınçlarına dayanırken, Kc, molar konsantrasyonlara dayanır ve gaz sabiti kullanılarak çevrilmelidir.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 399 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!