Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 400

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 400 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 400

25. N2(g) + 2O2(g) — 2NO2(g) tepkimesinin belli sıcaklıkta denge sabiti değeri Kc= 4’tür. 6 mol O2(g) ve x mol N2(g) 2 litrelik kaba konularak tepkimenin dengeye gelmesi sağlanıyor. Aynı sıcaklıkta tepkime dengeye ulaştıktan sonra kapta 4 mol NO2(g) bulunduğuna göre x kaçtır?

  • Cevap: 4

26. Aşağıda verilen denge tepkimelerinin sıcaklık ve Kp değerlerinden yararlanılarak her bir tepkimenin Kc değerini hesaplayınız.

a) CaCO3(k) — CaO(k) + CO2(g) 1092 K Kp = 179,2

  • Cevap: 2

b) 2SO2(g) + O2(g) – 2SO3(g) 819 K Kp = 3

  • Cevap: 201.6

27. Aşağıdaki tepkimelerin denge sabitlerinin sıcaklıkla değişimi verilmiştir. Bu verilerden yararlanarak tepkimeleri maksimum ve minimum enerji eğiliminin yönünü, tepkimeleri endotermik, ekzotermik, heterojen ve homojen olarak sınıflandırınız.

  • Cevap: Bu etkinliği yapmamızı istiyorsanız yorum bölümüne yazınız.

28. Kapalı 1 litrelik bir kapta 0,1 mol H2, 0,1 mol CI2 ve 0,2 mol HCI gazları H2(g) + Cl2(g) — 2HCI (g) tepkimesine göre dengededir. Sabit sıcaklıkta kaba n mol H2(g) ve n mol Cl2(g) eklenip yeniden denge kurulduğunda kapta 0,4 mol HCI(g) bulunduğuna göre n kaç mol’dür?

  • Cevap: 0,2

29. 500 K’de CI2(g) + Br2(g) — 2BrCI(g) tepkimesinin denge sabiti Kc = 0,03’tür. Bu sistem dengede iken [Cl2] = 0,5 M, [BrCl] = 0,15 M’dır. Sistemin hacmi sabit sıcaklıkta yarıya indirilip yeniden denge kurulduğunda [Br2] kaç molar olur?

  • Cevap: 3

30. Katalizörün dengeyi nasıl etkilediğini açıklayınız.

  • Cevap:

Katalizörler, kimyasal tepkimelerin hızını artırmak için kullanılan maddelerdir. Tepkimelerde bulunan ara ürünlerin ve/veya aktif ara maddelerin oluşumunu kolaylaştırarak reaksiyonun hızını artırırlar. Bunun sonucunda, katalizörler reaksiyonun dengesi üzerinde dolaylı olarak bir etkiye sahip olabilirler.

Katalizörlerin denge üzerindeki etkisi, tepkime hızının artması nedeniyle tepkime hızı sabitinin değişmesi ile ilişkilidir. Katalizörler, reaksiyon hızlarını artırarak tepkimenin dengeye daha hızlı ulaşmasını sağlarlar. Ancak katalizörler, reaksiyonun termodinamik doğasını değiştirmezler, yani katalizörlerin varlığı, reaksiyonun ürünlerin ya da reaktantların konsantrasyonunda bir değişikliğe neden olmaz.

Katalizörler, aktivasyon enerjisini azaltarak reaksiyonun daha hızlı gerçekleşmesine yardımcı olurlar. Bu nedenle, katalizörlerin varlığı, reaksiyonun ileri ya da geri yönde ilerlemesiyle ilgili denge sabitini etkilemez. Ancak katalizörler, reaksiyonun dengeye daha hızlı ulaşmasını sağlayarak, reaksiyonun termodinamik doğasını değiştirmezken kinetik doğasını değiştirirler. Sonuç olarak, katalizörler, denge sabitini değiştirmezler ancak reaksiyon hızını artırarak tepkimenin dengeye daha hızlı ulaşmasını sağlarlar.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 400 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!