Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 68 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68

7A grubu elementlerinin elektron dizilimi ns2 np5 şeklindedir. Bu elektron dizilimi aynı periyottaki soy gaz elektron dizilimine yakın olduğu için p orbitallerine 1 elektron kolaylıkla yerleşebilir. Bu nedenle bu elementler, kararlı bileşiklerinde -1 yükseltgenme basamağına sahip olur. Halojenler metallerle iyonik bileşikler oluşturur. Bu bileşiklerin çoğu tuzdur. Örneğin 7A grubundaki F,Cl, Br, I; 1A ve 2A grubundaki aktif metallerle NaCl, CaF2, KBr, MgI2 gibi iyonik bileşikleri oluşturduklarında -1 iyon yüküne sahiptir. Halojenler ametallerle elektron ortaklaşması yaparak kovalent bağlı moleküler bileşikler oluşturur. Halojenler kovalent bağda ns2 np5 orbital- lerindeki yarı dolu olan bir orbitalini kullanır. Örneğin azot ile flor atomları NF3 kovalent bağlı moleküler bileşiğini oluşturur. Azotun elektron dizilimi 2s2 2p3 ile sonlanır. Azotun yarı dolu orbitallerindeki üç elektron, 3 tane florun 2p5 yarı dolu orbitalindeki elektronlar ortaklaşa kullanılarak kovalent bağ oluşturur.

Halojenler doğada iki atomlu moleküller hâlinde bulunur. F2, Cl2, Br2, I2 gibi iki atomlu moleküllerinde kovalent bağ içerir. Flor elementinin elektron alma isteği, elektronegatifliği en yüksek olduğundan bileşiklerinde sadece -1 yükseltgenme basamağı alır. Halojenler bileşiklerinde -1’den +7’ye kadar değişik yükseltgenme basamağına sahip olabilir. Halojenler kendisinden daha güçlü elektron alma isteği ve elektronega- tifliğe sahip olan elementlerle kovalent bileşik oluşturduklarında pozitif yükseltgenme basamağına, daha az olan elementlerle bileşik oluşturduklarında negatif yükseltgenme basamağına sahip olur. Örneğin klor elementi HCl, HClO, HClO2, HClO3 ve HClO4 bileşiklerinde sırasıyla -1, +1, +3, +5, +7 yükseltgenme basamaklarını alır.

Grupta yukarıdan aşağıya inildikçe 7A grubu elementlerinin atom yarıçapları artarken elektron alma istekleri, ametalik aktiflikleri, elektro- negatiflikleri ve elektron ilgileri azalır. Grupta elektronegatifliği, ametalik aktifliği, elektron alma isteği en büyük element flordur. Elektron ilgisi en büyük element ise klordur. Klorun elektron ilgisinin flordan yüksek olmasının nedeni; flor atomunun yarıçapı küçük olmasından dolayı elektronlar arası itme kuvvetinin büyük olmasıdır. Halojenler hidrojenle tepkimeye girerek hidrojen halojenürleri oluşturur. Bunların hidrojenli bileşikleri asit özelliği gösterir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!