Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 70 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70

26Fe: [Ar] 4s2 3d6 demir elementi 4s orbitalindeki iki elektronu vererek +2, 4s 3d orbitallerinden elektron vererek +3 yükseltgenme basamağına sahip olabilir. Örneğin demir elementi oksijen elementi ile yaptığı FeO ve Fe2O3 iyonik bileşiklerinde sırasıyla +2 ve +3 yükseltgenme basamaklarına sahiptir.

29Cu: [Ar] 4s1 3d10 bakır elementi 4s orbitalindeki bir elektronu vererek +1,4s ve 3d orbitallerinden 2 elektron vererek +2 yükseltgenme basamağına sahip olabilir. Örneğin bakır elementi oksijen elementi ile yaptığı Cu2O ve CuO iyonik bileşiklerinde sırasıyla +1 ve +2 yükseltgenme basamaklarına sahiptir.

30Zn: [Ar] 4s2 3d10 çinko elementi 4s orbitalindeki iki elektronu vererek +2 yükseltgenme basamağına sahiptir. Örneğin çinko elementi oksijen elementi ile yaptığı ZnO iyonik bileşiğinde +2 yükseltgenme basamağına sahip olur.

Verilen örneklerde geçiş elementleri ametaller ile iyonik bileşik oluştururken genelde oktet kuralına uymaz. Son katmanlarındaki elektron dizilimlerini d5 veya d10 küresel simetrik elektron dizilimine ulaştırarak kararlı hâle gelir. Geçiş metallerinin çoğunda d orbitalleri kısmen doludur. Kısmen dolu d orbitalleri orbitaller arası elektron geçişlerini kolaylaştırdığı için metallere ve bu metallerden oluşan bileşiklerin bazılarına geçici manyetik özellik kazandırır. Ayrıca geçiş elementi bileşiklerinin katı hâlde ve sulu çözeltilerinin renkli olmasını sağlar (Görsel 1.31).

Geçiş metallerinin çoğu aktif metaldir. Geçiş metali olan Cu, Ag, Hg, Au ve Pt aktif metal değildir. Bu metallere pasif metaller denir. Pasif metallerden Cu, Ag ve Hg yarı soy metal olup Au ve Pt soy metaldir. Pasif metaller HCl, HI, HBr gibi kuvvetli, oksijen içermeyen halojen asitleri ile tepkimeye girmez. Yarı soy metaller kuvvetli, oksijenli asitler ile HNO3, H2SO4 ile tepkime verir. Au ve Pt ise asitlerle tepkime vermez. Ancak kral suyu ile tepkime verir. Pasif metaller dışındaki tüm geçiş metalleri HCl, HBr, HNO3 ve H2SO4 gibi asitlerle tepkime vererek hidrojen gazı açığa çıkarır.

Geçiş metallerinin sertlikleri, yoğunlukları, ısı ve elektrik iletkenlikleri, erime ve kaynama noktaları oldukça yüksektir. Bunun nedeni atomlar arasında güçlü bir etkileşim olan metalik bağın bulunmasıdır. Geçiş metalleri metalik bağın yanında yarı dolu d orbitallerini kullanarak kovalent bağ da oluşturabilir. d orbitallerindeki yarı dolu elektron sayısı arttıkça kovalent bağ sayısı artar. Metalin erime noktası ve sertliği artar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!