Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 73 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73

Elementlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini elektron dizilimleri belirler. Kimyasal özellikleri dış katmandaki değerlik elektronları belirler. f blok elementlerinde f orbitalleri iç katmanda olduğundan dış katmandaki elektronlara etkisi azdır. f blok elementlerinin kimyasal özellikleri birbirine çok benzer. Bu benzerliğin önemli nedenlerinden biri atom yarıçaplarının birbirine çok yakın olmasıdır. f blok elementleri 3B grubu elementlerinde olduğu gibi bileşiklerinde +3 yüklü iyonlar oluşturur. Bazı f blok elementleri bileşiklerinde +4 yükseltgenme basamağı da alabilir. Lantanit ve aktinitlerin hepsi aktif metaldir. Lantanitlerden sadece prometyum (Pm) radyoaktif olup aktinitlerin hepsi radyoaktiftir. Bu elementlerin kimyasal özellikleri birbirine çok benzer.

b) Asal Gazlar (Soy Gazlar)

8A grubu elementlerine soy gazlar denir. Bu grupta sırasıyla He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn, Og elementleri bulunur. Gruptaki radon ve oganesson elementleri radyoaktif olup oganesson elementi yapay elementtir.

Asal gazların elektron dizilimlerinde son katmandaki orbitalleri tam doludur. Bu elementler kararlı yapıya sahip oldukları için elektron almaya ve vermeye yatkın değildir. Asal gazların elektron ilgileri yoktur. İyonlaşma enerjileri çok yüksektir. Grupta yukarıdan aşağıya inildikçe asal gazların, atom yarıçapı artarken elektronegatiflikleri ve iyonlaşma enerjileri azalır. Asal gazlar bileşik oluşturmaya yatkın değildir. Gruptaki helyum ve neonun bileşikleri yoktur.

1962 yılında Neil Bartlett (Niıl Bertlıt) ksenonun platin hekzaflorür (XePtF6) bileşiğini sentezlemiştir. Ksenonun elektronegatifli yüksek olan flor ve oksijenle oluşturduğu XeF2, XeF4, XeOF2, XeF6, XeO3, XeO4 gibi bileşikleri vardır. Kriptonun KrF2 bileşiği sentezlenmiş, argonun da 2010 yılında düşük sıcaklıklarda kararlı olan HArF bileşiği elde edilmiştir. Asal gazların uygun koşullarda bileşik oluşturabilmesi için iyonlaşmaları ve elektronegatifliği fazla olan atomlarla etkileşmeleri gerekir.

Soy gazlar oda koşullarında tek atomlu gaz hâlinde bulunur. Asal gazlar genellikle atmosferde bulunur. Bu elementler sıvı havanın damıtılması ile elde edilir. Hidrojenden sonra en hafif element helyum olduğundan uçan balonları ve zeplinleri doldurmak için helyum gazı kullanılır. Düşük basınç altında neon gazı bulunan bir tüpün içinden elektrik akımı geçirilirse neon atomlarının elektronları uyarılarak kırmızı bir ışıma oluşturulur. Bu şekilde neon lambaları yapılarak çeşitli aydınlatmalar da kullanılır. Asal gazlarda katı ve sıvı hâlde atomları arasında London kuvvetleri etkilidir. Grupta yukarıdan aşağıya elektron sayısı arttığı için London çekim kuvveti artar ve böylece asal gazların erime ve kaynama noktaları artar.

Bilgi Kutusu

Doğada en çok bulunan asal gaz argondur. Argon gazı boşaltım lambaları ve çelik endüstrisinde sıcak alaşımı kalıba dökmeden önce hava ile temasını kesmede kullanılır.

Bilgi Kutusu

Radon, yer altından yeryüzüne doğru yol alan bir gazdır. Bu nedenle radon gazı ölçümleri, depremlerin önceden belirlenmesi çalışmalarında en etkili ve en önemli metodlardan biri olarak kabul edilmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!