Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 76 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76

Hidrojen Is1 deki 1 elektron, azotun 2p3 teki yarı dolu orbitalindeki 3 elektronu ile ortaklaşa kullanılarak üç tane kovalent bağ oluşur. Ortaklaşa kullanılan elektronları, elektronegatifli yüksek olan azot atomu kendine daha çok çektiği için molekülün azot ucu kısmen eksi, hidrojen ucu kısmen artı olur (Görsel 1.34). Kovalent moleküllerde bağ elektronlarının tamamının elektronegatifli daha yüksek atom olan azota ait olduğu kabul edilir. Her bağ için azot -1, molekülde azot üç bağ oluşturduğu için azot -3, hidrojen ise +1 yükseltgenme basamağına sahiptir.

a) Ametallerin Anyon Hâlindeki Yükleri ile Yükseltgenme

Basamakları Arasındaki Fark

İyonik bileşikler, yüksek sıcaklıkta eritildiğinde veya su ile çözeltileri oluşturulduğunda iyonlarına ayrışır. İyonik bileşikler sıvı hâlde ve sulu çözeltilerinde anyon ve katyonları oluşturur. Oluşan anyonların iyon yükleri ametalin yükseltgenme basamağıdır. NaCl, CaF2, K2S, Mg3N2 iyonik bileşiklerinin sulu çözeltilerinde, bileşiklerdeki ametaller (Cl, F, S ve N), Cl- F- S2-ve N3_iyon yüküne sahiptir. Bu bileşiklerde iyonlardan Cl ve F -1, S -2, N ise -3 yükseltgenme basamağına sahiptir. Ametaller bazı bileşiklerinde birden fazla yükseltgenme basamağı alabilir. Ametallerin özellikle kök bileşiklerinde bulunan yükseltgenme basamakları iyon yükleri değildir. Örneğin klorun NaCl, NaClO, NaClO2, NaClO3 ve NaClO4 bileşiklerinde yükseltgenme basamakları sırasıyla -1, +1, +3, +5 ve +7’dir. NaCl iyonik bileşiğindeki klorun -1 iyon yükü aynı zamanda Cl’un yükseltgenme basamağıdır. Fakat diğer bileşiklerdeki Cl’un +1, +3, +5 ve +7 olan değerleri iyon yükleri değil klorun yükseltgenme basamaklarıdır. SO2 ve SO3 kovalent bileşiklerinde kükürdün yükseltgenme basamakları sırası ile +4 ve +6’dır. Bu yükseltgenme basamakları yerine iyon yükü kullanılmaz.

b) d Bloğu Elementlerinin Yükseltgenme Basamaklarının Elektron Dizilimi ile İlişkileri

Periyodik sistemde 1A grubu metalleri ns1, elektron diziliminden dolayı sadece +1, 2A grubu metalleri ns2 elektron diziliminden dolayı sadece +2 yükseltgenme basamağı alır. 3B grubundaki geçiş metalleri 21Sc, 39Y, 57La ise ns2 (n-1)d1 elektron diziliminden dolayı yaygın olarak +3 yükseltgenme basamağı alır. 1A, 2A ve 3B gruplarında bulunan metaller sadece tek yükseltgenme basamağına sahiptir. 3B dışındaki geçiş metalleri, bileşiklerinde çoğunlukla birden fazla pozitif yükseltgenme basamağına sahip olabilir. d-blok metallerinin birden fazla yükseltgenme basamağına sahip olmasının nedeni bu metallerin elektron dizilimi ve atom yarıçaplarıyla ilişkilidir. d-blok metallerinin elektron dizilimleri ns (n-1)d orbitalleri ile sonlanır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!