Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 83 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83

Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

21. Bohr atom modelini açıklayarak bu modelin yetersiz kaldığı konuları belirtiniz.

  • Cevap: Bohr atom modeli, elektronların belirli yörüngelerde döndüğünü ve bu yörüngelerin enerji seviyeleri olduğunu varsayar. Elektronların bu enerji seviyelerinde kalması için belirli bir enerjiye ihtiyaçları vardır ve ışık yayarak veya emerek enerji seviyeleri arasında geçiş yapabilirler. Ancak, bu model yalnızca hidrojen atomu gibi tek elektronlu atomları açıklamak için yeterliydi ve çok elektronlu atomlar gibi daha karmaşık atomlar için yetersiz kaldı.

22. Orbital nedir? Bir enerji düzeyinde bulunabilecek orbital türleri ve sayıları nasıl belirlenir?

  • Cevap: Orbital, bir elektronun bulunma olasılığının en yüksek olduğu bölgedir. Bir enerji seviyesinde bulunabilecek orbitaller, n ve l kuantum sayılarına bağlıdır. n kuantum sayısı, enerji seviyesini belirtirken, l kuantum sayısı, orbitallerin şeklini belirler. l, sadece tam sayı değerleri almaz ve sınırlandırılmış bir aralıkta değer alabilir. Değerleri l = 0’dan n – 1’e kadar olan orbitaller, s, p, d ve f olarak adlandırılır. Bir enerji seviyesindeki toplam orbital sayısı, n²’ye eşittir.

23. Heisenberg Belirsizlik İlkesi’ni açıklayınız.

  • Cevap: Heisenberg belirsizlik ilkesi, bir parçacığın hem konumunu hem de momentumunu tam olarak aynı anda ölçmenin imkansız olduğunu belirtir. Bu ilke, elektronların konumlarına ve hareketlerine ilişkin kesin bilgilerin sınırlı olduğunu ve buna bağlı olarak atomik yapıların tahmin edilebilirliğinin de sınırlı olduğunu gösterir.

24. Atomun kuantum modelinin gelişmesine Erwin Schrödinger’in katkılarını açıklayınız.

  • Cevap: Schrödinger, dalga mekaniği denklemlerini geliştirerek, elektronların dalga benzeri özelliklerini hesaplayarak atomların davranışlarını açıklamak için kuantum modelini geliştirdi. Bu model, Bohr modelinin yetersiz kaldığı çok elektronlu atomlar için daha doğru sonuçlar verir.

25. 4p orbitalinde bulunan bir elektronun baş kuantum (n), açısal momentum kuantum (l), manyetik kuantum sayılarını (m/) belirleyiniz.

  • Cevap: n = 4, ℓ= 1, mℓ= -1,0,+1

26. n, l, m/ ve ms kuantum sayıları, elektronların hangi özelliklerini belirler?

  • Cevap: n kuantum sayısı, bir elektronun enerji seviyesini belirtirken, l kuantum sayısı, elektronun bulunabileceği farklı orbitallerin şeklini belirler. m l kuantum sayısı, orbitallerin uzayda nasıl yönlendirildiğini belirtir ve ms kuantum sayısı, elektronun manyetik spinini belirtir.

27. Aşağıda verilen orbitallerde bulunan elektronlar için n, l, m ve ms kuantum sayılarını yazınız.

  • Cevap:

a) 2s2
b) 3p6
c) 3d10
ç) 4s2
d) 4f14

28. Aufbau Kuralı, Hund Kuralı ve Pauli İlkesi’ni açıklayınız.

  • Cevap: Aufbau kuralı, elektronların enerji seviyelerindeki en düşük enerjili orbitallerde dolacağını belirtir. Hund kuralı, aynı enerji seviyesindeki orbitallerin tamamen dolmadan önce, tüm orbitallerin birer elektronla dolacağını belirtir. Pauli ilkesi, aynı orbitaldeki iki elektronun spinlerinin birbirine zıt olacağını belirtir.

29. Aşağıda verilen orbitallerin enerjilerini büyükten küçüğe doğru sıralayınız. 3d, 2p, 4f, 3p, 4s, 5s, 4p, 6s

  • Cevap: Enerjileri büyükten küçüğe doğru sıralayacak olursak: 4f, 5s, 6s, 4d, 5p, 6p, 7s, 5d, 6d, 7p, 4p, 5f, 6f, 7d, 7f, 4s, 3d, 4d, 5p, 6p, 3p, 4f, 5f, 6d, 7p, 4p, 5d, 6s, 7s, 5s, 4s, 3d.

30. Aşağıda verilen atom ve iyonların elektron dizilimlerini yazınız.

  • Cevap:

a) 16S
b) 21Sc
c) 24Cr
ç) 3oZn
d) 25Mn2+
e) 26Fe3+

31. s ve p orbitallerinin maksimum elektron sayılarını belirterek elektron yoğunluğu ve sınır yüzey diyagramlarını gösteriniz.

  • Cevap: S orbitalının maksimum elektron sayısı 2’dir, p orbitalının maksimum elektron sayısı ise 6’dır. Elektron yoğunluğu ve sınır yüzey diyagramları, elektron dağılımını ve orbitallerin şekillerini gösteren diyagramlardır. S orbitali için elektron yoğunluğu dağılımı küresel simetriye sahipken, p orbitali için çift kutuplu simetriye sahiptir. Sınır yüzey diyagramı, atomun çekirdeği ile elektronların yoğunluğunu gösterir.

32. Küresel simetri özelliği nedir? Aşağıda verilen atomların küresel simetri özelliği gösterip göstermediğini belirleyiniz.

  • Cevap: a, c, ç, d

a) 7N
b) 13Al
c) 24C
ç) 25Mn
d) 3oZn
e) 35Br

33. İzoelektronik tanecik nedir? Aşağıda verilen atom ve iyonların hangileri izoelektroniktir?

  • Cevap: 18Ar20Ca2+, 12Mg2+8O

34. Değerlik orbitalleri ve değerlik elektronları nedir? 8O, 19K, 23V, 33As atomlarının değerlik orbitalleri ve değerlik elektronlarını belirleyiniz.

  • Cevap: Değerlik orbitalleri, atomun en dış katmanındaki orbitallerdir ve kimyasal tepkimelere katılan elektronların bulunduğu orbitallerdir. Değerlik elektronları ise atomun en dış katmanındaki elektronlardır. Oksijen (O) atomunun değerlik orbitalleri 2s ve 2p’dir ve değerlik elektron sayısı 6’dır. Potasyum (K) atomunun değerlik orbitalleri 4s’dir ve değerlik elektron sayısı 1’dir. Vanadyum (V) atomunun değerlik orbitalleri 4s ve 3d’dir ve değerlik elektron sayısı 5’dir. Arsenik (As) atomunun değerlik orbitalleri 4s, 4p ve 4d’dir ve değerlik elektron sayısı 5’dir.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
clap
1
confused
1
unlike
0
happy
0
love
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!