Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 124

11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 124 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 124

Ağrılığı 80 N olan çiftçi, hayvanlara yem olarak vereceği 256 N ağırlığındaki bir saman balyasını taşımak için asılı olan ipi F kuvveti ile çekerek, tasarladığı sistemi dengelediğini ve saman balya­sını daha az kuvvetle kaldırarak tasarımını çalıştırdığını belirtmektedir. Yaptığı düzenlemelere göre yük miktarı değişse de sistem amacına uygun olarak çalışmakta, gerekirse parçaların yeri ve ağırlıkları değiştirilerek kuvvetten kazanç sağlanmaktadır. Buna göre çiftçinin örnek verdiği yük için F kuvvetinin değerini bularak, sistemin çalışıp çalışmadığını ve kuvvetten kazanç sağlayıp sağlamadığım belirleyiniz.

  • Cevap:

Bu çiftlik sahibi siz olsaydınız aynı yükü daha küçük bir kuvvetle taşımak için çiftçinin tasarımında hangi değişiklikleri yapardınız? Açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencilerin verdiği cevaplarda farklılıklar görülebilir. Muhtemel cevaplar: Denge çubuğu daha ağır olacak şekilde imal edilirse yük daha küçük bir kuvvetle taşınabilir. Palanga sistemindeki makara sayısı, dişli çarkların yarıçapları, çubuk ağırlığı değiştirilerek F değeri istenilen şekilde ayarlanabilir. Sistem tersine çalışır, palanga sayısının artması mekanik avantajı azaltır. Kuvvet değeri artar. İplerin sarılma yönü değiştirilerek F kuvveti ve kalas ağırlığı istenilen şekilde ayarlanabilir.

Çiftlik sahibi, ekinlerini biçebilmek için sadece dişlileri ve kesicileri kullanabileceği yeni bir tasarım üzerinde çalışmaktadır. Yandaki şekilde bu tasarımın üstten görünüşünün şeması verilmiştir. Şemayı inceleyerek tasarımının çalışıp çalışmayacağını yorumlayınız. Varsa çalışması için gerekli gördüğünüz düzenlemeleri yazınız. Aynı amaç için kullanılmak üzere farklı bir basit makine sistemini de siz tasarlayınız. Atık malzemelerden yararlanarak yapacağınız tasarımınızı açıklayınız.

  • Cevap: Çiftçinin tasarımı bu hâliyle çalışmaz. Zorunlu düzeltmeler aşağıda belirtildiği gibi olmak şartıyla öğrencilerin verdiği cevaplarda farklılıklar görülebilir. Muhtemel cevaplar:

Sistemin dönerek ekinleri kesebilmesi için düzeneğe dışardan bir tork verilmelidir. Bu düzenekte motor kullanılmadığı için sistem çalışmaz. Sisteme tork sağlayabilecek bir düzenleme gerekmektedir. Bunun için esnek bir ip, büyük olan A dişlisi etrafına sarılıp çekilerek bağlantılı olan C dişlisinin de dönmesi sağlanabilir. B dişlisinin tur sayısı, C dişlisininki ile aynı olacağından sisteme sadece düzeneği tutucu olarak katkı sağlayabilir. Yarıçapının farklı olmasının katkısı yoktur. Ancak ip ile sistemin sürekli olarak çalışması mümkün olmayabilir. Dişli çarkların dönüş yönleri zıt olacağından bu hâliyle kesicilerden biri daima kesme yönüne ters döner ve ekini kesemez. D kesicisi şekildeki gibi yön değiştirirse kesicilerin ikisi de çalışabilir. Verilen düzenekteki hâliyle kesiciler dişlilerle ve birbirleriyle çarpışır. D ile işaretlenen kesici, şekildeki gibi sistemin en alt bölümüne alınırsa dişlilerin ve kesicilerin çarpışması önlenir ve sistem çalışabilir.

Bu düzeltmelerin dışında benzer aletlerle farklı bir tasarım oluşturulabilir. Tasarım için öğrencilerin verdiği cevaplarda farklılıklar görülebilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 124 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!