Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 126

11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 126 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 126

Bocurgat, noria ve diğer basit makine sistemleri için tarihsel gelişim sürecini bilişim teknolojilerini kullanarak araştırınız. Elde ettiğiniz bilgilerden yola çıkarak basit makinelerin günümüz teknolojisindeki entegrasyonuna örnek olabilecek sistemleri yazınız.

  • Cevap: Öğrencilerin verdiği cevaplarda farklılıklar görülebilir. Muhtemel cevaplar:

Bocurgat sistemi, zaman içerisinde ihtiyaca göre geliştirilmiştir. Farklı basit makinelerle (çarklar, dişliler vb.) birleştirilerek kapalı düzeneklere yerleştirilen ve boyutları küçültülen bocurgatlar oluşturulmuştur. Bunlar frenli mekanizmalar ile kullanılmaktadır. Çelik halat ya da zincir kullanılması ve döndürülmesi için gereken insan gücü yerine elektrikli motorun devreye girmesi
sayesinde bocurgat, daha kullanışlı hâle getirilmiştir. Bu nedenle özellikle gemilerde, tersanelerde, itfaiyelerde ve vinç sistemlerinde tercih edilen bir basit makine sistemi hâline gelmiştir.
Noria sistemi, günümüzde çok yaygın değildir. Zaman içerisinde, suyun yönlendirilmesi ile ilgili yapılan çalışmalar sonucu su pompaları, su fıskiyeleri oluşturulmuştur. Tarım alanları için
elektrikle çalışan sulama sistemleri geliştirilmiştir. Basit makineler, sade sistemler olarak düşünülse de günümüz teknolojisi ile birleştirilip geliştirilerek farklı sistemlere entegre biçimde kullanılmaktadır. Günümüz teknolojisinde kullanılan birçok alet, basit makine parçalarının elektrikli ya da basıçlı düzeneklerle birleşik entegrasyonu ile çalışmaktadır. Aşağıda bu
duruma bazı örnekler verilmiştir.

Dişli çarklar: Elektrik motorlarında, redüktörlerde ve redüktör kullanılarak çalışan tüm sistemlerde, arabalarda, vinçlerde, asansör sisteminde, robotlarda kullanılır.

Kasnaklar: Motorlu ya da motorsuz tekstil makinelerinde dikiş makinelerinde, arabalarda, yük taşıma sistemlerinde kullanılır.

Palangalar: Elektrikli ya da hidrolik sistemlerle birlikte gemilerde, yük taşımacılığında, inşaatlarda, maden ocaklarında kullanılır.


İncelediğiniz ve önerilerinizle geliştirdiğiniz yönergelerdeki örneklerde görüldüğü gibi insanlar eski çağlardan beri basit makineleri hayatlarının çok önemli bir parçası olarak kullanmaktadır. Siz de günlük hayatta kullanılmak üzere iş kolaylığı ve kuvvet kazancı sağlayabilecek bir basit makine sistemi tasarlayınız. Bunun için:
Tasarımınıza konu olan problemin çözümü ile ilgili hipotezinizi oluşturunuz.

• Seçtiğiniz konuyla ilgili değişkenleri belirleyiniz.
• Genel ağ ve bilimsel yayınlardan yararlanarak konu ile ilgili araştırma yapınız.
• Patent başvurusu ya da proje yarışmaları için tasarımınızın özgün olmasına gayret ediniz.
• Yararlanabileceğiniz atık malzemeleri seçiniz.
• İş sağlığı ve güvenliğini arttırıcı tedbirleri genel ağ üzerinden araştırarak tasarımınızın güvenli olmasını sağlayınız.
• Tasarımınızın çalışma prensibini şema çizerek açıklayınız.
• Tasarımınızın güçlü ve zayıf yönlerini belirtiniz.

  • Cevap: Öğrencilerin verdiği cevaplarda farklılıklar görülebilir. Not: Konu ile ilgili bilgiler için bk. MEB Ortaöğretim Fizik 11 Ders Kitabı, Sayfa 241-247.

11. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 126 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!