Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 241

11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 241 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 241

Aşağıda verilen her bir devrede, kaynakların etkin gerilim değerleri değiştirilmeden alternatif akımın frekansının arttırıldığını düşününüz. Bu durumda, devrede alternatif akıma karşı gösterilen zorluğun nasıl değiştiğini yorumlayarak yazınız.

1. Bir bobin ve alternatif akım kaynağı ile kurulan devrede

  • Cevap: Bir bobin ve alternatif akım kaynağı ile kurulan devrede frekans (f) artarsa indüktif reaktans yani akıma karşı gösterilen zorluk artar.

2. Bir sığaç ve alternatif akım kaynağı ile kurulan devrede

  • Cevap: Bir sığaç ve alternatif akım kaynağı ile kurulan devrede frekans (f) artarsa kapasitif reaktans yani akıma karşı gösterilen zorluk azalır.

3. Bir direnç ve alternatif akım kaynağı ile kurulan devrede

  • Cevap: Bir direnç ve alternatif akım kaynağı ile kurulan devrede alternatif akımın frekansının değişmesi direnç değerini değiştirmez. Direnç değeri frekanstan bağımsızdır.

Bir bobin ve bir sığaç ile kurulan devre düşününüz. Bu devrenin aşağıda verilen her bir durumda rezonansa gelebilmesi için yapılabilecekleri yorumlayınız.

1. İndüktif reaktans değeri kapasitif reaktans değerinden daha büyük ise frekans, kapasitans ve indüktans değerleri nasıl değiştirilmelidir? Açıklayınız.

  • Cevap: İndüktif reaktans değeri kapasitif reaktans değerinden daha büyük ise rezonans olması için X1 = Xc olmalıdır. Burada ise X1 > Xc olarak verilmiştir. Eşitlenmesi için indüktif reaktans (Xl) değeri azaltılabilir. Bunun için bobinin indüktansı (L) azaltılmalıdır. L değeri bobinin şekline, ortama, fiziksel özelliklerine bağlı olarak değiştirilebilir. Kapasitif reaktans (Xc ) değeri arttırılabilir. Bunun için sığacın kapasitansı (C) azaltılmalıdır. C değerinin azalması için ortamın dielektrik katsayısı azaltılabilir, kondansatör levhalarının alanı azaltılabilir, levhalar arası mesafe arttırılabilir. Alternatif akımın frekansı azaltılırsa Xl azalır, Xc ise artar. Aralarındaki fark kapanabilir ve rezonans olabilir. Bu nedenle frekans azaltılmalıdır.

2. Kapasitif reaktans değeri indüktif reaktans değerinden daha büyük ise frekans, kapasitans ve indüktans değerleri nasıl değiştirilmelidir? Açıklayınız.

  • Cevap: ) Kapasitif reaktans değeri indüktif reaktans değerinden daha büyük ise: Rezonans olması için X1 = Xc olmalıdır. Burada ise Xc > X1 olarak verilmiştir. Eşitlenmesi için: İndüktif reaktans (Xl) değeri arttırılabilir. Bunun için bobinin indüktansı (L) arttırılmalıdır. L değeri bobinin şekline, ortama, fiziksel özelliklerine bağlı olarak değiştirilebilir. Kapasitif reaktans (Xc) değeri azaltılabilir. Bunun için sığacın kapasitansı (c) arttırılmalıdır. c değerinin artması için ortamın dielektrik katsayısı arttırılabilir, kondansatör levhalarının alanı arttırılabilir, levhalar arası mesafe azaltılabilir. Alternatif akımın frekansı arttırılırsa X1 artar, Xc ise azalır. Aralarındaki fark kapanabilir ve rezonans olabilir. O nedenle frekans arttırılmalıdır.

Alternatif akım kaynağının gerilimi sabit tutularak alternatif akımın frekansı arttırılırsa rezonans durumunun nasıl değişeceğini yorumlayınız. Rezonans durumunu ve bu durumdaki devrelerin özelliklerini tanımlayarak kullanıldığı sistemlere örnekler veriniz. Rezonans hâlini günlük hayattaki farklı durumlar için yorumlayarak örneklendiriniz.

  • Cevap: Frekans arttırılırsa rezonans durumu bozulur çünkü indüktif reaktans, kapasitif reaktanstan daha büyük hâle gelir. Rezonans durumunda X1 = Xc olmalıdır. Rezonans durumunda devrenin empedansı minimum, akım değeri ise maksimumdur. Günlük hayatta radyolarda, uzaktan kumandalı sistemlerde kullanılır. Askerlerin bir köprüden geçerken uygun adım yürümesi, köprünün titreşim frekansı ile aynı frekanslı bir dış kuvvet oluşması sonucu köprünün titreşim genliği artar. Bu olay rezonans durumuna örnek olarak verilebilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 241 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!