Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 53

11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 53 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 53

Aşağıda verilen metni okuyarak soruları cevaplayınız.

Atmosferdeki su buharı, toz parçacıklarının üzerine yoğunlaşarak yağmur damlalarını oluşturur. Damlalar büyüdükçe suyun yüzey gerilimi nedeniyle küresel bir şekil almaya başlar. Yere doğru düşmeye başladıklarında ise hava moleküllerinin oluşturduğu direnç kuvveti nedeniyle alt kısımları düzleşmeye başlar ve damlalar küresel şekillerini kaybeder.
Yağmur damlaları yere doğru düşerken sık sık diğer yağmur damlalarıyla çarpışır ve bunun sonucunda daha büyük su damlaları oluşabilir. Yağmur damlalarının büyüklüğü arttığında (çapları yaklaşık 5 milimetreye ulaştığında) ise hava direnç kuvvetinin şekillerinde sebep olduğu değişim nedeniyle dağılır ve daha küçük yağmur damlacıkları oluşturur. Bu nedenle yağmur damlalarının büyüklükleri birbirinden farklıdır.
Yağmur damlalarının hızı büyüklükleri ile ilişkilidir. Yağmur damlaları kütle çekim etkisiyle yere doğru düşer. Bu esnada üzerilerine etki eden kütle çekim kuvveti ve hava moleküllerinin oluşturduğu direnç kuvveti dengelendiğinde yağmur damlaları, sabit bir hızla (limit hız) hareket etmeye başlar. Bu hız; damlanın büyüklüğüne, şekline, kütlesine ve havanın yoğunluğuna bağlıdır. Çapı yaklaşık 5 milimetre olan bir yağmur damlası saniyede yaklaşık 10 metre (yani saatte 36 kilometre) hızla hareket eder. Daha küçük yağmur damlalarının hızı ise daha düşüktür.

1. Yere oldukça yükseklerden düşen yağmur damlaları, limit hıza ulaşmayıp hızlanmaya devam etseydi ne gibi durumlarla karşılaşılabilirdi? Açıklayınız

  • Cevap: Yere oldukça yükseklerden düşen yağmur damlaları, limit hıza ulaşmayıp hızlanmaya devam etseydi yeryüzüne canlılara zarar verebilecek hızlarla ulaşacağı için Dünya yaşanılabilir bir yer olmaktan çıkardı.

2. Aynı hava koşullarında, aynı yükseklikten düşen eşit çapta ve eşit kütleli yağmur damlalarının limit hızı ekvatorda ve kutuplarda aynı değerde midir? Açıklayınız.

  • Cevap: Aynı hava koşullarında, aynı yükseklikten düşen eşit çapta ve eşit kütleli yağmur damlalarının limit hızı, kutuplarda yer çekimi kuvveti ekvatora göre daha büyük olduğu için daha yüksek, ekvatorda ise daha düşüktür.

3. Dolu taneleri arabaların kaportasında hasara sebep olurken yağmur damlaları böyle bir zarara sebep olmaz. Bunun en önemli nedeni ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Dolu tanelerinin kütleleri, yağmur damlalarının kütlelerine göre daha büyüktür. Bu nedenle daha büyük hız ve enerjiyle yere düşerler. Bunun sonucunda çevreye yağmur damlasından daha fazla zarar verirler.

11. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 53 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!