Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 70

11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 70 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 70

1. Tablo 1’de oluşturduğunuz değerlere göre kuvvet -denge konumuna uzaklık grafiğini çizerek grafiğin eğiminin hangi büyüklüğü verdiğini açıklayınız.

  • Cevap:

2. Grafik ile yatay eksen arasında kalan alan sizce hangi fiziksel büyüklüğü ifade edebilir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Grafiğin uzanım ekseni ile oluşturduğu alan, yapılan işi verir.

3. Yukarıda çizdiğiniz kuvvet-uzama miktarı grafiğinde, grafik ile yatay eksen arasında kalan alan yaya aktarılan hangi fiziksel büyüklüğü verir? Bu büyüklüğü hesaplayınız. Simülasyonun altındaki enerji butonuna tıklayınız. Hesapladığınızın değerin doğruluğunu simülasyondaki değerle karşılaştırarak kontrol ediniz.

  • Cevap: Öğrencilerin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir. Muhtemel cevap: Grafiğin uzanım ekseni ile oluşturduğu alan yapılan iş değerini verir. Bu değer ise yaya potansiyel enerji olarak aktarılır. W=F . x / 2 ise 80 . 0,8 / 2 = 32 J olur. Simülasyonda verilen değerle hesaplanan değer karşılaştırıldığında hesaplanan değerin doğru olduğu görülür.

4. Uygulanan kuvvetin aynı değerde kalması koşulu ile yayın esneklik katsayısı daha büyük alınırsa yayın uzanımı ve yapılan iş nasıl değişir? Açıklayınız.

  • Cevap: Simülasyonda verilen yayın esneklik katsayısı daha büyük olması durumunda yay daha az uzayacaktır. Uzama miktarı azaldığı için yapılan iş azalacaktır. F = 40 N için k = 200 N/m değeri alınırsa x = 0,2 m uzar. Simülasyonun enerji kısmı ile karşılaştırıldığında bu değer, doğru bir değerdir.

5. Verilen simülasyonun altındaki sistemler butonunu tıklayınız ve kullanılan yayları simülasyonun alt tarafındaki giriş butonunda belirlediğiniz yay için bir yay sabiti ve bir kuvvet değeri ile uç uca ve yan yana bağlayınız. Bu durumda yayların uzama miktarlarının tek bir yaya göre nasıl değiştiğini açıklayınız.

  • Cevap:

Öğrencilerin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir. Muhtemel cevap: Yayların uç uca eklemesi seri bağlamayı temsil eder ve yayların uzama miktarı ilk duruma göre iki katına çıkar. Simülasyonun giriş butonunda verilen yay için k = 200 N / m ve F = 40 N alınırsa uzama miktarı x = 0,2 m olur. Simülasyonun sistemler butonu tıkatılıp uç uca eklenmiş yay sistemi alındığında yayların yay sabitlerini 200 N / m değerine, kuvveti ise 40 N değerine ayarlarsak uzama miktarı 0,4 m olur. Yani x1 + x2 = x toplam ise 0,1 + 0,1 = 0,2 m olur. Yayların yan yana eklenmesi paralel bağlamayı temsil eder. Bu durumda her bir yaya etki eden kuvvetlerin toplamı sisteme etki eden kuvvete eşittir ve yayların uzama miktarları birbirine eşit fakat ilk duruma göre yarıya düşmüş olur. Simülasyonun giriş butonunda verilen yay için k = 200 N / m ve F = 40 N alınırsa uzama miktarı x = 0,2 m olur. Simülasyonun sistemler butonu tıkatılıp yan yana eklenmiş yay sistemi alındığında, yayların yay sabitlerini 200 N / m değerine kuvveti ise 40 N değerine ayarlanırsa uzama miktarı 0,1 m ve her bir yaya etki eden kuvvet değeri yarıya düşmüş olur. Yani F1 + F2 = Ftoplam ise 20 + 20 = 40 N olur. Not: Konu ile ilgili bilgiler için bk. MEB Ortaöğretim Fizik 11 Ders Kitabı, Sayfa 123-137.

11. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 70 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!