Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fizik Anka Kuşu Yayınevi

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 198 Cevapları Anka Yayınevi

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 198 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 198 Cevapları Anka Yayınevi

1.10. BASİT MAKİNELER

1.10.1. Basit Makineler Hayatımızı Kolaylaştırır

İnsanlar yaşam koşullarım iyileştirebilmek için sürekli fikir yürütmüş ve bu fikirleri uygulamaya geçirerek icatlar yapmıştır. Basit makineler, insanın yapması gereken işlerin daha kolay bir yolla yapılması fikri ile ortaya çıkmıştır. Kuvvet gerektiren bir işi daha az kuvvetle yapmak, yol alması gereken bir nesneyi daha kısa yoldan götürme mantığı ile basit makineler icat edilerek geliştirilmiştir. Fizikte bir cisme uygulanan kuvvet ve cismin kuvvet doğrultusunda aldığı yolun çarpımı işi verir. W = F • x bağıntısı ile iş hesaplanır. Basit makinelerde işten kazanç yoktur. Kuvvetten kazanç varsa yoldan kayıp vardır. Resim 1.55’de görülen bisikletlerde kullanılan dişli sistemi, basit makinedir. Düz yolda kullandığımız vites ile yokuş çıkarken kullandığımız vites birbirinden farklıdır. Çarkların diş sayısını değiştirerek yokuşları rahatlıkla çıkabiliriz.

Kumaş keserken kullanılan Resim 1.56.a’daki terzi makası ile demir kesmek için kullanılan Resim 1.56.b’deki demirci makası birer basit makinedir. Terzi makasında kuvvetin uygulandığı kol kısa, demirci makasında ise uzundur. Kuvvetin uygulandığı kolun uzunluğunun, yükün uygulandığı kolun uzunluğuna oranını artırırsak kuvvetin etkisini artırırız. Böylece kesimi zor olan demiri kesebiliriz. Basit makinelerde kuvvet kolunun yük koluna oranına kuvvet kazancı denir.

Kütlesi büyük yükleri kolaylıkla kaldırmak için makara sistemleri kullanılır (Resim 1.57). Makara sistemleri basit makinedir. Basit makineler hayatımızı kolaylaştırır. Günlük hayatımızı kolaylaştıran basit makineleri inceleyelim. Kaldıraçlar bir destek yardımıyla yükün kaldırılması prensibine göre çalışır. Archimedes (Arşimet) “Bana yeterince uzun bir sopa verin Dünya’yı yerinden kaldırayım.” sözünü söylemiştir. Kaldıraçlarda amacına göre destek ortada ya da kenarda olabilir. Bütün kaldıraç sistemlerinde desteğe göre kuvvetin torku, yükün torkuna eşitlenir.
Bu eşitlik “kuvvet x kuvvet kolu = yük x yük kolu” şeklinde ifade edilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Anka Yayınevi Fizik Ders Kitabı Sayfa 198 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!