11. Sınıf Fizik Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 202
“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 202
Mıknatıslar, çevrelerinde doğal olarak bir manyetik alan oluşturur Elektrik akımı da bulunduğu ortamda manyetik alan oluşturma özelliğine sahiptir. Bu olgu, ilk kez 1820 yılında DanimarkalI fizikçi Hans Christian 0rsted tarafından deneysel olarak gözlemlenmiştir. 0rsted, üzerinden elektrik akımı geçen iletken bir telin yakınında bulunan pusula iğnesinin yön değiştirdiğini fark etmiş ve elektrik ile manyetizma arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bu fiziksel olay, basit bir düzenekle deneysel olarak da gözlemlenebilir. Üzerinden akım geçen düz iletken bir telin çevresine demir tozları ser- pilirse bu toz parçacıkları telin etrafında çembersel desenler oluşturarak hizalanır (Şekil 2.18). Bu hizalanma, telin etrafındaki manyetik alan çizgilerinin varlığını kanıtlar.
- Üzerinden akım geçen sonsuz uzunluktaki düz iletken telin etrafındaki bir noktada oluşan manyetik alanın büyüklüğü;
- tel üzerinden geçen akımın büyüklüğü (i) ile doğru,
- tele olan dik uzaklık (d) ile ters,
- ortamın manyetik alan katsayısı (l<) ile doğru orantılıdır.Şekil 2.19'da gösterilen ve üzerinden i büyüklüğünde akım geçen sonsuz uzunluktaki düz iletken tele d kadar dik uzaklıktaki L noktasında oluşan manyetik alanın büyüklüğü matematiksel olarak şu şekilde modellenir:
Matematiksel modeldeki l< telin bulunduğu ortamın manyetik alan katsayısıdır. Ortamın manyetik alanı kuvvetlendirme ve zayıflatma özelliği manyetik geçirgenlik olarak tanımlanır. Manyetik alan katsayısı, ortamın manyetik geçirgenliği [mü (p)] ile doğru orantılıdır. Boşluğun manyetik geçirgenliği Po olarak ifade edilir.Üzerinden akım geçen düz iletken telin etrafında oluşturduğu manyetik alan çizgileri, teli saran çemberler şeklinde modellenir. Yarıçapı aynı olan çemberler üzerindeki her noktada manyetik alanın büyüklüğü aynıdır.Bir çember üzerindeki manyetik alanın yönü sağ el kuralı ile bulunur. Sağ el kuralına göre tel avuç içinde olacak ve sağ elin başparmağı düz iletken tel üzerinde akımın yönünü gösterecek şekilde konumlandırılır. El bu konumdayken dört parmağın kıvrılma yönü manyetik alanın dolanım yönünü gösterir (Şekil 2.20).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 202 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.