11. Sınıf İslam Felsefesi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55
11. Sınıf İslam Felsefesi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55
“11. Sınıf İslam Felsefesi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf İslam Felsefesi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55
ve yetkin olduğu için en yüksek güzelliğe sahiptir. Bu nedenle Tanrı’nın güzelliği duyularla değil ancak akılla kavranabilir. İslam filozoflarına göre Tanrı, mutlak güzel ve tüm güzelliklerin kaynağıdır. Evrendeki diğer varlıkların güzelliği ise bu mutlak güzelliğin bir yansımasından ibarettir.
4. Etkinlik
Adı: ListeleyelimAmaç: Varlık konusunun temel özelliklerini belirleyebilme
Soru: Aşağıdaki uygulama adımlarını takip ederek etkinliği gerçekleştiriniz.
Soru: 1) İslam felsefesine göre varlığın temel özelliklerini maddeler hâlinde listeleyiniz.
Varlık hiyerarşik bir yapıya sahiptir.
- Cevap:
✅Varlık, hiyerarşik bir yapıya sahiptir.
✅Varlık, yalnızca maddi dünyadan ibaret değildir; manevi bir boyutu da vardır.
✅En üst basamakta, varlığı başka hiçbir şeye bağlı olmayan Allah bulunur.
✅Diğer varlıkların varlığı Allah’a bağlıdır.
✅Varlıklar farklı yetkinlik derecelerine sahiptir.
✅Varlık; anlam, düzen ve amaç taşır.
Soru: 2) Listelediğiniz özellikleri öğretmen rehberliğinde arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: İslam filozoflarına göre varlıklar birbirleriyle ilişkilidir ve belirli bir düzen oluşturur. Bu düzenin kaynağı Allah’tır.
Kontrol Noktası
Soru: A) Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.
Soru: 1) Zorunlu varlık ve mümkün varlık ne anlama gelir?
- Cevap: Zorunlu varlık, varlığı kendinden olan ve yokluğu düşünülemeyen Allah’tır. Mümkün varlık ise var olması da olmaması da mümkün olan ve var olmak için bir sebebe ihtiyaç duyan varlıktır.
Soru: 2) Ay altı âlemin temel özelliği nedir?
- Cevap: Ay altı âlemin temel özelliği, varlıkların oluşma, değişme ve yok olma süreçlerine bağlı olmasıdır.
Soru: 3) Esir hangi konuyla ilgili bir kavramdır?
- Cevap: Esir, eski evren anlayışında Ay üstü âlemi oluşturduğu kabul edilen beşinci unsurdur.
Soru: 4) Anasırıerbaa ne anlama gelir?
- Cevap: Anasırıerbaa, maddi varlıkları oluşturduğu düşünülen toprak, su, hava ve ateşten oluşan dört unsur demektir.
Soru: 5) Vahdetivücut anlayışına göre varlıkların kaynağı nedir?
- Cevap: Vahdetivücut anlayışına göre varlıkların kaynağı, tek gerçek ve mutlak varlık olan Allah’tır.
Soru: B) Aşağıdaki tabloda verilen ifadelerin hangi filozofla ilgili olduğunu belirleyerek ilgili kutucukları işaretleyiniz.
- Cevap:

11. Sınıf Meb Yayınları İslam Felsefesi Ders Kitabı Sayfa 55 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.