Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 145

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 145 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 145

Verilen metni okuyarak ilgili soruları cevaplayınız.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE PAMUKKALE TERMAL TURİZMİ

Denizli il merkezine yaklaşık olarak 18 km uzaklıkta yer alan Pamukkale, sahip olduğu zengin doğal kaynakları ve tarihi geçmişi ile yüzyıllar boyunca bir çekim merkezi olmuştur. Buradan kaynaklanan termal sular yaklaşık olarak 2500 yıldır çevresine şifa dağıtmaktadır. Yaşadığı ağır depremlerin izlerini taşıyan ve depremler sonucunda oluşan fay hatları boyunca yüzeye çıkan sıcak sular, bölgede tedavi için kullanıldığı gibi tarımda da değerlendirilmektedir.
Bölgedeki aktif fay yapısı travertenlerin oluşumunu sağlayan en önemli unsurdur. Bölgenin jeolojik özellikleri incelendiğinde tespit edilen mermer, kuvarsit, kireçtaşı, kumtaşı ve çakıl taşı oluşumları travertenlerin meydana gelmesini sağlamıştır.

1. Traverten, sarkıt ve dikit oluşumunda rol oynayan kalsiyum karbonat tuzunun (CaCO3) evlerimizde kullandığımız su ısıtıcı, çamaşır makinesi ve çaydanlık gibi yüksek sıcaklıklarda su elde edilen ortamlarda daha fazla birikmesinin nedeni nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: CaCO3 tuzunun sudaki çözünürlüğü ekzotermiktir. Sıcaklık arttığında CaCO3 ün çözünürlüğü azalır. Su ısıtıcı, kettle, çaydanlık ve çamaşır makinesinde ısıtılan sudaki CaCO3 daha fazla çöker.

2. Traverten, sarkıt ve dikit oluşumu sürecinde meydana gelen çözünme – çökelme tepkimelerini araştırınız.

  • Cevap:

Kalker ve mermer gibi kayaçların bünyesindeki sulara, yağışların etkisiyle atmosferden ya da diğer kaynaklardan gelen karbondioksit, karbonik asit oluşturarak suyun eritici özelliğini artırır.
H2O(s) + CO2(g) $ H2CO3(aq)
Karbonik asitli bu sular, kayaçları kat ederken onlardan bol oranda kalsiyum karbonatı çözerek bünyesine alır ve kalsiyum bikarbonatça ( Ca(HCO3)2) yoğun hale gelir.
H2CO3(aq) + CaCO3(k) $ Ca(HCO3^(aq)
Kalsiyum bikarbonatça zengin sular, yeryüzüne ulaştıklarında, değişen sıcaklık ve basınç koşullarına bağlı olarak, bünyelerindeki karbondioksit buharlaşarak atmosfere karışır ve ikincil kalsiyum karbonat çökelimi gerçekleşir. Karasal ortamda ikincil çökelimin ürünü olan bu oluşum travertenleri meydana getirir. Bu olayın tekrarı ile de travertenler üst üstte birikerek kalınlıkları artar.
Ca(HCO3)2(aq) $ CaCO3(k) + H2O(s) + CO2(g)

3. 25° C’ ta CaCO3 tuzunun Kçç değeri 2,5.10 9 dur. Buna göre aynı sıcaklıkta CaCO3 tuzunun çözünürlüğünü mol/L cinsinden hesaplayınız.

  • Cevap:

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 145 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!