Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 20

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 20 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 20

Aşağıdaki grafiği inceleyerek ilgili açıklamayı okuyunuz. Birinci yönergede çizdiğiniz grafikler ve Grafik 5 yardımıyla aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Grafik 5: Dördüncü periyot elementlerinin atom yarıçaplarındaki değişimi göstermektedir.

1. Grafik 1 ve Grafik 2’yi karşılaştırarak periyodik cetvelde bir grup boyunca atom yarıçapı ve iyonlaşma enerjisi arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

  • Cevap: İyonlaşma enerjisi atom yarıçapının bir fonksiyonudur ve yarıçap ne kadar büyük olursa elektronun en dıştaki katmandan koparılması için gereken enerji miktarı da azalır. Dolayısıyla periyodik cetvelde, aynı grupta yukarıdan aşağıya gidildikçe atom yarıçapı artacağından iyonlaşma enerjisi azalır

2. Grafik 3 ve Grafik 4’ü karşılaştırarak periyodik cetvelde bir periyot boyunca atom yarıçapı ve iyonlaşma enerjisi arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

  • Cevap: Periyodik cetvelde, aynı periyotta soldan sağa doğru atom çapı genellikle küçülür. Atom çapı küçüldükçe elektronun koparılması için gereken enerji miktarı da artar.

3. Grafik 3’ü incelediğinizde bazı atomların iyonlaşma enerjilerinde sapmalar görülür. Bunun nedenini atomların elektron dizilimini yaparak açıklayınız.

  • Cevap: Atom yarıçapı ve iyonlaşma enerjisi ters orantılıdır. 2A ve 5A gruplarındaki atomların çapları kendisinden sonra gelen gruplardan büyük olmasına rağmen iyonlaşma enerjileri de fazladır. Bunun sebebi küresel simetrik olmalarıdır. Tam dolu veya yarı dolu elektron dizilimine sahip atomlar daha kararlıdır ve bu atomlardan elektron koparmak daha zordur.
    12Mg: [Ne] 3s2 15P: [Ne] 3s2 3p3

4. Grafik 5’te geçiş elementlerinin atom yarıçaplarındaki değişimi inceleyiniz. Değişimin beklenenden az olmasının nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Alt katmana yerleşen elektronların, üst katmandaki elektronlara etki eden çekim gücünü azaltmasına perdeleme denir. Geçiş elementlerinde aynı periyotta soldan sağa giderken atom yarıçapındaki değişim miktarı beklenenden az olur. Bunun nedeni ise elektronların son katmana değil daha önceki alt katmana yerleşmesidir.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 20 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!