Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 34

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 34 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 34

Aşağıdaki metinden ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

GAZ TÜRBİNLİ MOTORLAR

Gaz türbinli motorlar, günümüzde hava araçlarında kullanılan yanmayla açığa çıkan ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren motor tipleridir.
Gaz türbinli motorlar, itkiyi sağlamak için çalışma akışkanı olarak havayı kullanan bir ısı motorudur. Ancak bu itkiyi sağlamak için motordan geçen havanın; hızının ve kinetik enerjisinin arttırılması gerekir. Türbin motorunun çalışması esnasında ise hava akımı ısıyı alır ve verir. Bundan dolayı sıcaklık, basınç ve hacimde değişiklikler meydana gelir. Bu değişikliklerin meydana gelmesi için motorun döngüsünde 3 ana koşul vardır.

Sıkıştırma: Kompresörler yardımıyla sıkıştırma işlemi bittiğinde havanın basıncı yükselmiş ve hacmi azalmıştır. Basıncın ve hacmin artıp azalmasının oranı, sıcaklığının artma oranıyla eşdeğerdir. Yanma: Havaya yakıt ekleyip yakıtı ateşledikten sonra sıcaklık artar. Sıcaklıkla beraber hacimde de artış meydana gelir. Bu sırada basıncın neredeyse sabit kaldığını unutmamak gerekir.
Genleşme: Genleşme sırasında türbin tarafından gaz akışının bir kısmında, iş alındığından sıcaklıkta ve basınçta bir azalma olacaktır. Bu azalma, hacimdeki artmayla eş değerdir.

1. Gaz türbinli motorlarda hava akımının ısıyı alıp vermesi sırasında hangi büyüklüklerde değişiklikler meydana gelir?

  • Cevap: Geçiş metallerinden biri olan mangan önce son kabukta bulunan s orbitalindeki elektronları daha sonra bir alt kabukta bulunan d orbitalindeki elektronları da vererek beklenenin dışında yükseltgenme basamaklarına sahip olur.

2. Kompresörün yaptığı işlem dikkate alındığında nefes verildiğinde akciğer hacminin ve basıncının nasıl değişeceğini yazınız.

  • Cevap: Diyafram kası nefes verdiğimizde kubbeleşir. Bu durumda akciğer hacmi azalır basıncı yükselir.

3. Yanma işlemi sırasında meydana gelen değişiklikler dikkate alındığında içi hava dolu bir balon sıcak suya konulduğunda ne gözlemlersiniz?

  • Cevap: Balonu sıcak suya koyduğumuzda balonun içindeki havanın sıcaklığı yükselir hacimde de artış meydana gelir.

4. Günlük hayatımızın birçok yerinde karşımıza çıkan gazların betimlenmesinde kullanılan özelliklerin birimleri nelerdir?

  • Cevap: Gaz basıncını ölçmek için kullanılan basınç birimleri: Atmosfer (atm), milimetre civa (mmHg), milibar (mb), bar (b), Pascal (Pa), Torr Hacim: Litre (L), mililitre (mL), metreküp (m3), desimetreküp (dm3), santimetreküp (cm3), milimetreküp (mm3) Sıcaklık: Celsius ve Kelvin.

5. Siz de günlük yaşantıda gazların sıcaklık, basınç ve hacim değişiminin kullanıldığı örnekler veriniz.

  • Cevap: Öğrencini edindiği ve gözlemlediği bilgiler çerçevesinde öznel cevaplar verir.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 34 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!