Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 53

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 53 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 53

Verilen bilgileri ve tabloları inceleyerek aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Bir hava karışımını oluşturan gazların her birinin tek başına yaptıkları basınca kısmi basınç denir. Karışımdaki gazlardan birinin konsantrasyonu büyüdükçe, kısmi basıncı da artmaktadır. Aldığımız nefesle, solunum yollarına giren kuru hava, akciğerlerde önce nemlendirilir. Akciğerlerde gaz değişimi yapılan alanlar ise alveol keseleridir. Atmosfer havasından alveollere O2, alveollerden atmosfere ise CO2 geçer. Gaz değişimi basınç/konsantrasyon farkına göre çok yoğun bulundukları ortamdan az yoğun oldukları ortama difüzyon ile gerçekleşir. Alveollerdeki boşluklar nedeniyle her soluk alışverişte yeni gelen hava ile alveolde bulunan eski hava karışır.
Tablo 1de, dış basıncın 1 atm olduğu bir ortamda, bir yetişkinin soluduğu havadaki gazların oranları ve kısmı basınçları verilmiştir.
Tablo 2de ise bu kişinin akciğerlerindeki alveollerde bulunan gazların oranları ve kısmi basınçları verilmiştir.

1. Tabloda belirtilen X, Y ve T değerlerini hesaplayınız.

  • Cevap:

Öncelikle Y değeri hesaplanır. Atmosferde bulunan bütün gazların toplam basıncı 760 mmHg dir. Tabloda verilen bütün basınç değerlerinin ve Y nin toplamı 760 mmHg olmalıdır. Buradan Y değeri 0,76 mmHg bulunur. Ardından X değerinin hesaplamasına geçilir. Gazların %100 ü 760 mmHg basınç yaparsa 0,76 mmHg basınç yapan gaz % 0,1 dir. Yani X değeri 0,1 bulunur.
Son olarak T değeri hesaplanır. Tabloda verilen tüm gazların yüzdeleri ve T değeri toplamı 100 olmalıdır. Buradan T değeri %0,9 bulunur.

2. Alveollerdeki havayı oluşturan gazların oranları, solunan havadakine göre nasıl bir değişiklik göstermiştir? Nedenlerini açıklayınız.

  • Cevap:

Karbondioksit ve su buharının derişimi ve kısmi basınçları alve- ollerde daha yüksektir. Oksijenin ise konsantrasyonu ve basıncı alveollerde daha düşüktür. Azotun oranı ise değişmemiştir. Al- veollerden kanımıza oksijen difüzyonla girer, havadaki oksijen basıncı alveollerdekinden yüksek olmalıdır ki, içeri girebilsin. Benzer şekilde alveollerdeki karbondioksit derişimi ve basıncı, atmosferdekinden yüksek olmalı ki dışarıya karbondioksit çıkabilsin. Ayrıca su buharı basıncı da alveollerde atmosfere göre daha yüksektir çünkü akciğerlerin düzgün çalışabilmesi için nemli olması gerekir. Ayrıca, alveollerdeki boşluklarda temiz ve kirli hava karışır, bu nedenle de alveollerdeki gazların oranları ve basınçları, kanımızdakinden ve atmosferdekinden farklı olur.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 53 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!