Yükleniyor...
Evvel Cevap
11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 113
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları
11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 113

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 113 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 113

10. İnsan metabolizması araşidonik asit (C20H32O2) gibi yağ asitlerini biyokimyasal olarak yakar ve metabolizmanın ihtiyacı olan enerjiyi sağlar. 1 824 g’lık bu asidin (C20H32O2) yanması için 298 K ve 1 atm’de hacimce yaklaşık %78,1 N2 ve %20,9 02 içeren kaç L hava gereklidir? ( H: 1 g/mol, C: 12 g/mol, O: 16 g/mol )

  • Cevap: X = 17362,68 L hava gereklidir.

11. Araba üreticileri otomobil lastik basınçlarının belirli bir değer arasında olması, lastik basıncının her zaman soğukken ölçülmesi gerektiği bilgisini verir.

a) Bunun sebebi ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap:

b) Otomobil lastiklerinin soğukken ölçülmesi hangi gaz yasasına örnek oluşturmaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Sıcak yaz günlerinde otomobil lastiklerinin basıncında oluşan düzensizlik Charles Yasası’nın günlük hayattaki örneklerindendir.

12. Tuğba Hanım, oğluna ekmek yapmayı öğretmek istediği için hamur mayalar. Bir süre sonra hamur kabarır. Hamurun kabarmasını glikozun fermantasyonu sırasında oluşan gaz sağlar. Ekmek hamuru 27 oC ve 1 atm basınçta hazırlandığında oluşan bu gazın hacmi 0,75 L’dir. Hamurun sıcaklığını 47 oC’ye çıkartabilmek için hamurun üzeri örtülüp hamur 1 atm basınçta mayalanmaya bırakılır.

Hamur mayalanıp pişmeye hazır hâle geldiğinde hamurun kabarmasını sağlayan gazın son hacmi kaç litreye ulaşır?

  • Cevap: V = 0,8 L

13. İdeal bir gaz için aşağıdaki tabloda verilen boşlukları doldurunuz.

  • Cevap: T = 546 K, n = 0,25 mol, P = 80 atm, V = 8,2 L

14. Aynı koşullardaki A gazının molekül kütlesi, B gazının molekül kütlesinin 2 katıdır. A ve B gazlarının difüzyon hızları arasındaki ilişki denklemini yazınız.

  • Cevap: √2 VA = VB

15. He gazı ile CH4 gazının difüzyon hızları birbirine eşittir. He gazının sıcaklığı 100 K olduğuna göre CH4 ın sıcaklığı kaç oC’dir? (H: 1g/mol,He: 4g/mol C: 12g/mol, )

  • Cevap: t = 127 oC

16. Mısır, nişasta ve sudan oluşan bir tahıldır. Mısır tanesi en içte embriyo, ortada nişasta ve dışta kabuk olmak üzere üç katmandan oluşur. Mısır tanesi ısıtıldığında mısırın içindeki su molekülleri buhar hâline dönüşür. Buharlaşan ve hareketleri hızlanan su molekülleri mısır tanesinin içinde büyük bir basınç oluşturur. Basınca dayanamayan dıştaki kılıf yırtılır. Basınç aniden düşer. Suyun buharlaşması ile düşen basınç, nişastanın normal büyüklüğünün yaklaşık otuz katına kadar çıkmasına neden olur. Patlamanın hızı mısır tanesini beyaz mısır patlağına dönüştürür. Mısırın patlaması, gaz yasalarından hangisi ile açıklanabilir?

  • Cevap: Basınç-hacim değişimi (Boyle Mariotte Kanunu)

17. Lavabo temizleyicilerinin içinde sodyum hidroksit ve alüminyum tozu bulunmaktadır. Karışım, tıkanmış bir lavaboya döküldüğünde 2NaOH(- suda) + 2Al(k) + 6H2O(s) -> 2NaAl(OH)4(suda) + 3H2(g) + ısı tepkimesi gerçekleşir. Normal şartlar altında 5,4 g Al yeteri kadar NaOH ile tepkimeye girdiğinde oluşan hidrojen gazının hacmi kaç litre olur? (Al: 27 g/mol)

  • Cevap: V = 6,72 L oluşmalıdır.

18. Kapalı kaptaki He ve CH4 gazlarından oluşan karışıma bir miktar daha He gazı eklenirse He gazının kısmi basıncı (PHe), CH4 gazının kısmi basıncı (PCHl) ve toplam basınç (PT) nasıl değişir?

  • Cevap:

PHe : artar
PCH4 : azalır
PT : artar

19. Sabit sıcaklıkta su üzerinde suda çözünmeyen CH4 gazı birikmiştir. Aynı sıcaklıkta piston aşağıya doğru itilerek gaz hacmi yarıya düşürülüp piston sabitlenmiştir. Bu durumda CH4 gazının kısmi basıncı, suyun denge buhar basıncı ve toplam basınç nasıl değişir?

  • Cevap: PT artar ancak iki katına çıkmaz. CH4 gazının basıncı iki katına çıkar. Suyun denge buhar basıncı değişmez.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 113 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum