Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya E Kare Yayınları

11. Sınıf Kimya E Kare Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 268

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 268 Cevapları E Kare Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya E Kare Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 268

Aşağıdaki metinde numaralandırılmış boşlukları kutularda verilen kelime ya da kelime grubundan uygun olanla tamamlayınız.

  • Cevap:

Kimyasal tepkimelerin bazıları tek yönlü olmakla birlikte birçoğu hem ileri hem de geri yönlü yani tersinir tepkimelerdir. Bu tür tepkimelerde ileri yöndeki tepkimenin hızı, geri yöndeki tepkimenin hızına eşit olduğu anda kimyasal denge (1) kurulur. Denge hâlindeki bir sisteme dışarıdan bir etki yapıldığında, Le Chatelier İlkesi’n (2) göre sistem bu etkiyi azaltacak yönde hareket eder ve yeniden dengeye ulaşır. Dengeye derişim, basınç (3), hacim ve sıcaklık gibi faktörler etki eder. Kimyasal tepkimelerin en önemli sınıflarından birini sulu çözeltilerde gerçekleşen asit-baz tepkimeleri oluşturur. Bu tepkimelerde derişimleri nicel olarak ifade edebilmek için pH (4) kavramı kullanılır. Farklı şekillerde asit ve baz tanımı yapmak mümkündür. Hatırlanacağı gibi Arrhenius tanımı, suda çözündüğünde proton (5) veya OH– iyonu oluşturmasına göre yapılan tanımdır. Biraz daha kapsamlı bir tanım olan Brønsted-Lowry asit-baz tanımı, H+ iyonu (6) alışverişine göre yapılan tanımdır. Asit ve bazlar, suda çözündüğünde iyonlaşabilen maddelerdir. Dolayısı ile bir asidin veya bir bazın kuvvetli olup olmamasının ölçüsü, suda ne kadar iyonlaşabildiği ile ilgilidir. Suda çözündüğünde tamamen iyonlaşabilen (7) asitler kuvvetli asitler, bazlar ise kuvvetli bazlardır. Tersine, suda çözündüğünde kısmen iyonlaşabilen asitler zayıf asitler, bazlar ise zayıf bazlardır. Zayıf asitlerin iyonlaşma denge tepkimeleri, asitlik sabiti (8) denilen “Ka”, zayıf bazların iyonlaşma denge tepkimeleri ise bazlık sabiti (9) denilen “Kb” değerleri ile ifade edilir. Belirli bir sıcaklıkta “Ka” ve “Kb” değeri arttıkça zayıf asidin ve zayıf bazın kuvveti de artar. Zayıf asit ve bazlarda olduğu gibi az çözünen tuzların çözünürlük denge tepkimeleri de çözünürlük çarpımı (10) denilen “Kçç” ile ifade edilir.

Aşağıda verilen ifadeleri okuyunuz. İfadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” harfini işaretleyiniz.

  • Cevap:

1. Katı ve sıvı maddelerin derişimleri sabit olduğundan denge denklemlerinde yer almaz. (D)
2. Denge hâlindeki bir tepkimeye giren maddelerden biri eklendiğinde net tepkime ürünler yönüne ilerler. (D)
3. “Ka” değeri büyük olan zayıf bir asidin konjuge bazının “Kb” değeri de büyüktür. (Y)
4. Denge sabiti “Kc”nin değeri sıcaklıkla değişir. (D)
5. Dinamik denge, gözlenebilir olayların sonlandığı, gözlenemeyen olayların devam ettiği bir süreçtir. (D)
6. Basınç artışına bağlı olarak gazların çözünürlüğü azalır. (Y)
7. Kuvvetli asit ve bazların iyonlaşma yüzde oranı, zayıf asit ve bazların iyonlaşma yüzde oranlarından büyüktür. (D)
8. Bir maddenin asit olup olmadığı, molekülünde hidrojen atomunun olup olmadığına bakılarak belirlenir. (Y)

11. Sınıf Kimya E Kare Eğitim Ders Kitabı Sayfa 268 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!