Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kök-e Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Kök-e Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 69 Cevabı

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 69 Cevapları Kök-e Yayıncılık ” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kök-e Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 69 Cevabı

1. BÖLÜM DEĞERLENDİRME

1. Aşağıdaki tabloda, “denetleyici ve düzenleyici sistem, duyu organları” ile ilgili kavramlar yer almaktadır. Bu kavramları kullanarak aşağıda verilen cümleleri tamamlayınız.

  • Cevap:

a) Sinir sistemi nöron ve nörogliya olmak üzere temelde iki tip hücreden oluşmaktadır.
b) Bir sinir hücresi hücre gövdesi, dendrit ve akson olmak üzere üç kısımdan oluşur.
c) Sinir hücresinin hücre zarına nörolemma, sitoplazmasına nöroplazma denir.
ç) Beyni saran meningens zarlarını dıştan içe doğru sıralayınız.
i) sert zar ii) örümceksi zar iii) ince zar
d) Beynin sağ ve sol yarım küreleri üstten nasırlı cisim alttan beyin üçgeni adı verilen sinir demetleri ile birbirine bağlanır. Beyin yarım kürelerini enine bölen yarığa ise rolando yarığı adı verilir.

2. İmpulsun bir nörondan başka bir nörona nasıl geçtiğini kısaca açıklayınız.

  • Cevap: İmpuls: Dokuda her hangi bir ısı basınç ışık veya başka bişey olduğunda reseptörlerden sinir hücrelerine geçtiği esnada nöronlarda oluşan kimyasal ve elektirksel değişikliklere denir. İmpuls kısaca sinaps sayesinde nörondan nörona geçiş yapar.  Sinaps nedir diye sorarsanız. Sinaps, kısaca bağlantı noktaları denilir.Sinir hücresindedir.

3. Kolaylaştırıcı sinaps ve durdurucu sinaps kavramlarını açıklayınız. 

  • Cevap: Kolaylaştırıcı sinaps uyartıların diğer bir sinir hücresine iletilmesine denir. Durdurucu sinaps uyartıların diğer bir sinir hücresine iletilmesini engelleyen sinapsa denir

4. Hipotalamusun görevlerinden beş tanesini yazınız.

  • Cevap:

➜ Isı düzenleme. Ön hipotalamusta sıcaklık artışından, arka hipotalamusta ise sıcaklığın düşmesinden koruyan birer merkez vardır.
➜ Besin alımının düzenlenmesi. Açlık merkezi besin almaya yöneltir, tokluk merkezi besin alımını durdurur.
➜ Kalp – damar sisteminin düzenlenmesi; Arka ve yan hipotalamusun uyarılması kan basıncı ve kalp hızını artırırken, preoptik alanın uyarılması sıklıkla zıt etki yapar.
➜ Su alımının düzenlenmesi. Îki yolla düzenlenir.1- Susama duyusu yaratarak su içitilmesini sağlar. 2- İdrarla su atılımını denetler. Susama merkezi yan hipotalamustadır.
➜ Uterus kasılmalarının ve süt boşalmasının düzenlenmesi; Salgıladığı oksitosin hormonu uterus kasının kasılabilirliğini artırır ve meme arvellerini (kesecekler) çevreleyen hücrelerin kasılmasını sağlar. Bu:salgı, doğum sancılarını kuvvetlendirerek çocuğun çıkışını kolaylaştırır ve doğumdan sonra sütün meme başından çıkışını sağlayan mekanizmayı harekete geçirir.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Kök-e Yayınları Sayfa 69 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!