Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 106 Cevabı

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 106 Cevabı

Su Üzerinde Toplanan Gazlar

Atmosfer N2, CO2, O2 gibi birçok gazdan oluşan gaz karışımıdır. Atmosferi oluşturan gazlardan biri de su buharıdır. Atmosferdeki su buharını günlük yaşantımızda gece ve gündüz sıcaklık farkının fazla olduğu dönemlerde görmek mümkündür. Sis adı verilen meteorolojik olayda yatay görüş mesafesi 100 m’nin altına düşebilir (Görsel 2.4.3). Atmosferdeki su buharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları ya da buz kristalleri sis ve çiyi oluşturur.

Kapalı kapta bulunan su, atmosferde olduğu gibi her sıcaklıkta buharlaşır. Kapalı kaptaki su bir süre bekletildiğinde buhar moleküllerinin sayısı artar. Artan buhar moleküllerinin bazılarının kinetik enerjisinin azalması sonucu buhar yoğuşur. Bir süre sonra buharlaşan su miktarı ile yoğuşan buhar miktarı dengelenir. Bu olaya suyun doygun buhar basıncı ya da denge buhar basıncı denir (Görsel 2.4.4). Doygun buhar basıncı sıcaklığa bağlı olarak değişir. Bir denge durumu olduğu için hacim artışı ya da azalışı doygun buhar basıncını etkilemez. Görsel 2.4.4’teki gibi su bulunan bir kaba suda çözünmeyen ve suyla tepkime vermeyen bir gaz eklenebilir. Bu durumda su yüzeyindeki gaz basıncı, eklenen gazın kısmi basıncı ile suyun doygun buhar basınçları toplamına eşit olur.

Dalton’un Kısmi Basınçlar Yasası su üzerinde toplanan gazların hacmini ve basıncını hesaplamak için de kullanılır. Laboratuvarda gazların su üzerinde toplanması yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntem kimyasal reaksiyonlar sonucunda açığa çıkan gazları saf olarak elde etmek için kullanılır. Bu yöntemin kullanılabilmesi için elde edilmek istenen gazın su ile tepkime vermemesi ve suda çözünmemesi gerekir. Örneğin laboratuvarda O2 eldesinde kullanılan yöntemlerden biri de potasyum kloratın (KClO3) ısıtılmasıdır. Potasyum klorat ısıtıldığında oksijen gazı açığa çıkar.

Açığa çıkan oksijen gazı su dolu dereceli silindir (mezür) içinde toplanır. Dereceli silindirde toplanan gazın basıncı oksijen gazından ve suyun buhar basıncından kaynaklanır (Görsel 2.4.5.a,b). Oksijen gazının kısmi basıncı ile su buharının kısmi basıncının toplamı toplam gaz basıncını verir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 106 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!