Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 116 Cevabı

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 116 Cevapları Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 116 Cevabı

Plazma; savunma, enerji, makine mühendisliği, mikroelektronik, kuantum elektroniği, elektronik, plazma kimyası, uzay enerjisi, ekoloji, tıp ve ulaşım alanlarında kullanılmakta ve teknolojinin de gelişmesiyle plazmanın kullanım alanı gün geçtikçe artmaktadır. Gelecekte daha da artacak olan enerji ihtiyacını karşılamak için de plazmanın kullanılabileceği düşünülmektedir.

Saf Maddelerin Faz Diyagramı

Katı, sıvı, gaz ve plazma maddenin hâlleridir. Saf bir maddenin yoğunluk ve sıcaklık gibi madde miktarına bağlı olmayan durum değişkenlerinin aynı olduğu bölgelerine faz denir. Bir maddenin sıvı-gaz, katı-sıvı, katı-gaz, sıvı-plazma faz-geçiş denge eğrilerini; belirli basınç ve sıcaklık koşulları altında var olan fizikokimyasal durumlarını grafik olarak faz diyagramı gösterir. Geleneksel faz diyagramında sadece maddenin üç hâli gösterilmiş, evrenin %98’ini oluşturan plazma faz diyagramında yer almamıştır. Prof. Dr. Beycan İbrahimoğlu (Görsel 2.5.7) ve torunu Yüksek Mühendis Beycan İbrahimoğlu (Görsel 2.5.8) tarafından maddenin plazma fazını da gösteren faz diyagramı geliştirilmiştir. Tek bileşenli bir sistemde dört fazın yer aldığı faz diyagramı görseldeki gibidir.

Grafik 2.5.5’te Tp sıvı-katı denge eğrisi üzerinde bulunan kritik basıncın sıcaklığını,

Tk sıvı-gaz denge eğrisi üzerindeki kritik sıcaklığı,

Ti plazmanın sıcaklığını,

Kritik sıcaklık Tk sıvı-gaz denge eğrisinin sonlanmasını,

Kritik basınç Pk sıvı-katı denge eğrisinin sonlanmasını,

Kritik hacim Vk katı-gaz denge eğrisinin sonlanmasını göstermektedir.

Tk ve Pk kritik noktalarını birleştiren kesik çizgiler iyonlaşma denge eğrisidir. Faz geçişlerindeki denge eğrileri mekanik olarak verilmiştir. Bilim insanları gelecekte bu çizgiyi büyük bir ihtimalle parabolik olarak belirleyeceklerdir.

İyonlaşma denge eğrisi diğer fazlar ile plazma fazını birbirinden ayırmaktadır. Diyagramdaki k-g süb- limleşme-asüblimleşme; k-s erime-donma; s-g buharlaşma-yoğuşma; k-p, s-p ve g-p’nin iyonlaşma-birleş- me (deiyonizasyon) olarak adlandırılması mümkündür (Deiyonizasyon, iyonlaşmanın tersi bir işlemdir.).

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 116 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
angry
1
happy
1
unlike
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!