Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 127 Cevabı

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 127 Cevapları Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 127 Cevabı

KCl bileşiği iyonik bağ, H2O molekülleri hidrojen bağları ve di- pol-dipol etkileşimleri ile bir arada tutulur. KCl su ile karıştırıldığında K+ve Cl- iyonlarına ayrışır. Bu iyonlar polar su molekülleri tarafından çevrelenir. Gerçekleşen iyon-dipol etkileşimi ile KCl su içinde çözünür (Görsel 3.1.4).

İyonik bileşik olan NaCl bileşiği apolar bir çözücü ile etkileşirse iyon-indüklenmiş dipol etkileşimi gerçekleşir (Görsel 3.1.5). CCl4 gibi apolar olan moleküllerde sadece indüklenmiş dipoller bulunur. CCl4 ve NaCl karıştığında iyon-indüklenmiş dipol etkileşimi gerçekleşir. İyon-indüklenmiş dipol etkileşimi çok zayıf olduğundan NaCl gibi maddelerin CCl4 gibi çözücülerde çözünürlüğü yok denecek kadar az olur. Bu nedenle NaCl apolar çözücülerde çözünmez kabul edilir.

Apolar O2 molekülleri London (indüklenmiş dipol-indüklenmiş dipol) etkileşimleri ile bir arada bulunur. Polar H2O molekülleri hidrojen bağları ve dipol-dipol etkileşimleri ile bir arada tutulur. Su molekülleri arasındaki çekim kuvveti su ve O2 molekülleri arasındaki çekim kuvvetinden daha büyüktür. Bu nedenle apolar O2 ile polar H2O karıştırıldığında aralarında dipol-indüklenmiş dipol etkileşimi gerçekleşir (Görsel 3.1.6). Dipol-indüklenmiş dipol etkileşimi zayıf olduğundan apolar moleküller polar çözücülerde az çözünür. Dipol-indüklenmiş di- pol etkileşimi sayesinde deniz ve göllerde O2 suda az da olsa çözünür. Böylece suda canlıların yaşaması için uygun ortam sağlanır. Ancak sıcaklık, basınç gibi şartlar çözünürlüğü değiştirilebilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 127 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!