Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı

İyon Yükü

p bloku elementlerinin alabileceği iyon yükleri bulundukları gruba ve metal-ametal karakterlerine göre değişmektedir.

3A grubu elementleri ns2 np1 elektron dizilimi ile sonlanır. s ve p değerlik orbitallerinde bulunan 3 değerlik elektronunu vererek genellikle + 3 yüklü iyon oluşturur. Grupta aşağıya doğru inildikçe elementler p orbitallerindeki 1 elektronu verir. Böylelikle elementlerin +1 yük alma eğilimi artar.

4A grubu elementleri ns2 np2 elektron dizilimiyle sonlanır. p orbita- lindeki 2 elektronu vererek +2 veya 4 değerlik elektronunu vererek +4 iyon yüküne sahip olabilir. 4A grubunun ilk üyesi olan karbon ametal olması nedeniyle 4 elektron alarak oktet kararlılığına ulaşır ve -4 ile +4 arasında iyon yükü alabilir.

5A grubu elementleri ns2 np3 elektron dizilimiyle sonlanır. p orbi- talindeki 3 elektronu vererek +3 veya 5 değerlik elektronunu vererek + 5 iyon yükü alabilir. Azot ve fosfor ametalleri 3 elektron alarak -3 iyon yüküne de sahip olabilir.

6A grubu elementlerinin elektron dizilimi ise ns2 np4 şeklindedir. 6A grubu elementleri kimyasal tepkimeye girdiklerinde genellikle iki elektron alarak -2 iyon yüküne sahip olur. Grupta aşağıya doğru inildikçe +6, +4 ve +2 iyon yükleri de yaygın olarak görülür.

Grubun ilk üyesi olan oksijen, flor ile yaptığı OF2 bileşiği dışında negatif iyon yüküne sahiptir. Sadece -1 iyon yüküne sahip olan flor ile yaptığı bileşikte ise O2+ iyon yükünü alır.
ns2 np5 elektron dizilimi ile toplam 7 değerlik elektronu bulunan 7A grubu elementlerinde -1 iyon yükü yaygın olarak görülür. En aktif ametal olan flor elementi, bileşiklerinde sadece -1 yüklü iyon oluşturur. Grubun diğer elementleri genellikle -1’den +7’ye kadar iyon yükü alabilir.

Periyodik cetvelin p blokunun en son sütununda soy gazlar (asal gazlar) yer alır. Helyum dışındaki soy gazların elektron dizilişi ns2 np6 ile sonlanır. Soy gazlar elektron dağılımlarında son kabuklarının tamamen dolu olması nedeniyle kararlı yapıya sahiptir, elektron alışverişinde bulunmak istemezler. Genel olarak tepkimeye girme istekleri yoktur.

Aktiflikleri

7A grubu elementleri p blokunun en aktif ametalleridir. 7A grubu elementlerinin aktiflikleri grupta yukarı doğru artar. 7A grubundaki halojenler en aktif ametalleri oluşturur. Halojenler iyonlaşma enerjileri ve elektron ilgilerinin çok yüksek olması nedeniyle doğada genellikle bileşikleri hâlinde bulunur.

7A grubu elementlerinin hepsi, astatin hariç, doğada tuz hâlinde bulunur. Gruptaki son element olan astatin, radyoaktif bir elementtir ve özellikleri tam olarak incelenememiştir. Ametallerin en aktifi olan flor soy gazlar hariç tüm elementlerle doğrudan tepkime verebilir. Halojenler metallerle yaptıkları tuz bileşikleri dışında diğer ametallerle ve kendi aralarında moleküler yapılı bileşikler oluşturur. Halojenlerin özellikle hidrojenli bileşikleri olan asitler ve oksijenli bileşikleri olan oksitler yaygın olarak görülür. p bloku metallerinin aktifliği 3A grubunda aşağıya doğru artar.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 58 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!