Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 65 Cevapları Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı

5. BÖLÜM: YÜKSELTGENME BASAMAKLARI

NELER KAZANILACAK? 

Yükseltgenme basamakları ile elektron dizilimleri arasındaki ilişki açıklanırken

a) Ametallerin anyon hâlindeki yükleriyle yükseltgenme basamakları arasındaki fark örneklendirilecek,
b) d bloku elementlerinin birden çok yükseltgenme basamağında bulunabilmeleri, elektron dizilimleriyle ilişkilendirilecektir.

1.5.1 YÜKSELTGENME BASAMAKLARI VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ

Ametaller metallerle oluşturdukları bileşiklerde elektron alarak anyon hâline gelir. Örneğin NaCI bileşiğinde ametal olan klor 1 elektron alarak -1 yüklü iyon hâline gelir. Ancak ametaller kovalent bağla oluşturdukları bileşiklerde NaCI bileşiğinde olduğu gibi net bir yüke sahip değildir. Çünkü kovalent bağlı bileşiklerde elektron alışverişi değil, elektronların ortaklaşa kullanımı vardır. Örneğin CIO2, CIO3, CIF3, CIF5 moleküllerinde Cl atomlarını sırasıyla +4, +6, +3 ve +5 yüklü elektron kaybetmiş iyonlar olarak kabul etmek doğru olmaz. Bu nedenle bu tür olaylarda iyon yükü yerine yükseltgenme basamağı kavramının kullanılması daha uygundur.

Bir atomun moleküldeki veya iyonik bileşikteki yük sayısına yükseltgenme basamağı (yükseltgenme sayısı) denir. İyon yükü sadece iyonik bileşikte bulunan iyonların yükü için kullanılabilir. Yükseltgenme basamağı ise tüm elementlerin, iyonik bileşiklerdeki iyonların ve moleküler yapıdaki atomların yükleri için kullanılabilen daha geniş bir kavramdır.

Atomların bileşiklerinde alabileceği yükseltgenme basamakları elektron dizilimi ile ilgilidir.

• Elektron dizilimi ns1 şeklinde sonlanan H hariç 1A grubu elementleri ve geçiş metallerinden Ag’ün yükseltgenme basamağı yalnızca +1’dir. H’in yükseltgenme basamağı genellikle +1’dir. Fakat metallerle oluşturduğu hidrür bileşiklerinde -1 yükseltgen- me basamağını alır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 65 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!