Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 66 Cevabı

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 66 Cevapları Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 66 Cevabı

• Elektron dizilimi ns2 şeklinde sonlanan 2A grubu metalleri ve Zn’nun yükseltgenme basamağı +2’dir. Elektron dizilimi ns2 np1 şeklinde sonlanan 3A grubu elementlerinin yükseltgenme basamağı + 3’tür.
• Elektron dizilimi ns2 np2 şeklinde sonlanan 4A grubu metalleri p orbitalindeki 2 elektronunu vererek +2, değerlik elektronlarının tamamını vererek +4; gruptaki ametaller ise -4 ile +4 arasındaki değerlerde yükseltgenme basamağında bulunabilir.
• Elektron dizilimi ns2 np3 şeklinde sonlanan 5A grubu metalleri p orbitalindeki 3 elektronunu vererek +3, değerlik elektronlarının tamamını vererek +5; gruptaki ametaller ise 3 elektron alarak -3 yükseltgenme basamağında bulunabilecekleri gibi -3 ile +5 arasındaki yükseltgenme basamağı değerlerini alabilir.
• Elektron dizilimi ns2 np4 şeklinde sonlanan 6A grubu, p orbitalindeki 4 elektronunu vererek +4, değerlik elektronlarının tamamını vererek +6; gruptaki ametaller ise ayrıca 2 elektron alarak -2 yükseltgenme basamağında bulunabilir. O’in yükseltgenme basamağı genellikle -2’dir. Oksijen 1A ve 2A grubu elementleriyle oluşturduğu peroksitlerde (H2O2, Na2O2, K2O2, MgO2, CaO2, …) -1 ve florla oluşturduğu OF2 bileşiğinde +2 yükseltgenme basa- mağındadır.
• Elektron dizilimi ns2 np5 şeklinde sonlanan 7A grubu, p orbitalindeki 5 elektronunu vererek +5, değerlik elektronlarının tamamını vererek +7 değerlik alabilir. F hariç, gruptaki ametaller -1 ile +7 arasında yükseltgenme basamağında bulunabilir. F bütün bileşiklerinde -1 yükseltgenme basamağındadır. Diğer 7A grubu elementlerinin (Cl, Br, I gibi) yükseltgenme basamağı genellikle -1’dir.
• K, Mg, Al, Cl2, O2, O3, P4, S8 gibi serbest element durumunda bileşik yapmamış her bir atomun yükseltgenme basamağı 0’dır. Örneğin Cl2 molekülündeki iki Cl atomu da 0 yükseltgenme basamağına sahiptir.
• Tek atom içeren iyonlarda atomun yükseltgenme basamağı iyon yüküne eşittir. Örneğin K+ iyonu +1, Mg2+ iyonu +2, O2- iyonu -2, N3- iyonu -3 yükseltgenme basamağına sahiptir.
• Çok atomlu iyonlarda atomların yükseltgenme basamakları toplamı iyon yüküne eşittir. Örneğin SO41″ iyonundaki atomların yükseltgenme basamakları toplamı -2’dir. Oksijenden gelen yük 4(-2)= -8’dir. Toplam yükün -2 olabilmesi için S atomunun yükü +6 olmalıdır.
• Bileşiklerde atomların yükseltgenme basamakları toplamı 0’dır. Örneğin SO3 bileşiğindeki atomların yükseltgenme basamakları toplamı 0’dır. Oksijenden gelen yük 3(-2)= -6’dır. Toplam yükün 0 olabilmesi için S atomunun yükü +6 olmalıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!