Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 84 Cevabı

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 84 Cevabı

CHARLES YASASI (Hacim-Sıcaklık İlişkisi)

İnsanoğlu var olduğu günden beri kuşlar gibi gökyüzünde uçmayı arzulamış, bu amaçla değişik yöntemler denemiştir. Bu yöntemlerden biri de sıcak hava balonlarının kullanımıdır.

Sıcak havanın soğuk havadan daha hafif olmasından yararlanılarak sıcak hava balonu icat edilmiştir.

Sıcak hava balonundan ilham alan Fransız fizikçi Jacques Charles (Jak Şarl) 1787 yılında gazların hacmiyle sıcaklığı arasındaki ilişkiyi açıklayabilmek için çeşitli deneyler yapmıştır (Görsel 2.1.5).

Charles Yasası, gazların sıcaklıkla nasıl genleştiğini gösteren gaz yasasıdır. Yasa, bir miktar gazın sabit basınç altında tutulması durumunda, Kelvin cinsinden ölçülen sıcaklık ve hacim arasındaki bağıntıyı açıklar.

Hareketli pistonlu bir kapta bulunan gazın sıcaklığı artırıldığında gaz molekülleri daha hızlı hareket ederek birbiriyle ve kabın yüzeyiyle daha sık ve daha kuvvetli çarpışır. Çarpışmanın etkisiyle piston yukarı doğru hareket eder ve kabın hacmi artar.

Sabit basınçlı sistemlerde gaz hacmi mutlak sıcaklıkla doğru orantılı olarak değişir.

Grafik 2.1.2’deki gibi farklı basınçlarda ve farklı sıcaklıklardaki gazlar için çizilen sıcaklık-hacim grafiğinde elde edilen doğru, eksene birleştirildiğinde -273,15 oC değerine ulaşılır. Gazların -273,15 oC sıcaklıkta hacminin sıfır olması gerekir. Ancak bu deneysel olarak mümkün değildir.

Tüm gazlar bu düşük sıcaklığa gelmeden önce sıvılaşır. Bu nedenle mutlak sıfıra (-273,15oC) yaklaştıkça grafikteki hacim çizgisi kesikli olarak gösterilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!