Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Matematik Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 261 Cevabı

11. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 261 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 261 Cevabı 

7.1. Koşullu Olasılık

7.1.1. Koşullu Olasılık

Matematik Tarihi

Milattan önce 4. yüzyılda yaşamış Aristo’nun eserlerinde olasılık, bir olayın rastgele gerçekleşmesi durumunu ifade etmek için kullanılan kavramdır. Olasılık kavramının matematiğin bir dalı olarak ortaya çıkışı 17. yüzyılın ortalarına denk gelir. Blaise Pascal (Bileys Paskal), kendisine yöneltilen bir olasılık sorusunu çözmekle yetinmeyip bu konuda çalışmalar başlatmıştır. Pascal, çağdaşı Pierre de Fermat (Piyer dö Ferma) ile bu alanda sık sık fikir alışverişinde bulunmuştur. İkili, matematiğin önemli bir dalı olan olasılık kuramını ortaya atmıştır. Olasılık kuramı günümüzde bilim, endüstri, ekonomi, spor, yönetim, bankacılık, sigortacılık, kalite kontrolü, gazların kinetik teorisi, mekanik gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Doğacak bir bebeğin cinsiyeti ve göz rengi, bir spor müsabakasının sonucu, aylık enflasyon beklentileri, hava tahmin raporları gibi belirsizlik içeren durumlara günlük hayatta sıklıkla rastlanabilir. Belirsizliklere dair tahmin yürütülürken olasılık kavramına başvurulur. Tahmin yürütülen olayların sonuçları pek çok etkene bağlı olabilir.

Hatırlatma

Herhangi bir A olayının gerçekleşme olasılığı P(A), gerçekleşmeme olasılığı P(A’) olmak üzere P(A) + P(A’) = 1 olur. Bir deneyin tüm sonuçlarının oluşturduğu kümeye örnek uzay denir ve bu küme E ile gösterilir. Örnek uzayın her bir alt kümesine olay denir. Bir olayın gerçekleşme değerinin [0,1] ndaki bir reel sayı ile gösterilmesine bu olayın olma olasılığı denir.

İki olayın birleşiminin olasılığı P(A∪B) = P(A) + P(B) – P(A∩B) olur. Aynı anda gerçekleşmesi mümkün olmayan olaylara ayrık olaylar denir. A ve B ayrık olaylar ise P(A∩B) = 0 ve P(A∪B) = P(A) + P(B) olur. E eş olumlu örnek uzayında A ve B iki olay olsun. B olayının gerçekleşmiş olması hâlinde A olayının gerçekleşme olasılığına A olayının B olayına bağlı koşullu olasılığı denir ve bu olasılık P(A|B) şeklinde gösterilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 261 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!